Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Verschil bestaande bouw en nieuwbouw woning

Bestaande bouw en nieuwbouw woningen verschillen op het gebied van bouwkundige staat, bijkomende kosten (kosten koper of vrij op naam), prijsonderhandelbaarheid en wanneer u erin kunt gaan wonen. Voor de waardeontwikkeling maakt het echter niet uit.

Het maakt voor de waardeontwikkeling van de woning niet zoveel uit of je een bestaande woning wilt kopen of een nieuwbouwwoning. Wel verschilt het koopproces tussen een bestaande bouw woning en een nieuwbouw woning. Doorgaans is een nieuwbouwwoning de eerste jaren vrij van (grootschalig) onderhoud, terwijl bij een bestaande bouw woning al snel de eerste reparaties/renovaties noodzakelijk kunnen blijken.

  • De vraagprijs van een bestaande bouw koopwoning is onderhandelbaar. De vraagprijs van een nieuwbouwwoning staat vast.
  • Nieuwbouwwoningen staan vrij op naam (v.o.n.) te koop. Bestaande bouw woningen staan middels kosten koper (k.k.) te koop. Dit wil zeggen dat de bijkomende kosten (inclusief de overdrachtsbelasting) voor v.o.n.-woningen lager uitvallen dan k.k.-woningen.
  • Een bestaande bouw woning kun je doorgaans direct betrekken. Bij een nieuwbouwwoning moet je wachten totdat de woning gebouwd is. Je stort geld in het bouwdepot waarover je rente ontvangt. Echter tijdens de bouwperiode betaal je wel dubbele maandlasten omdat je nog in je huidige woning woont. Deze dubbele maandlasten heb je bij een bestaande bouw woning kopen niet.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.