Beoordeel deze pagina
9/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Wanneer moet ik de Starterslening terugbetalen?

Bijgewerkt op Monday 03 February 2020

Wanneer u gebruik maakt van een starterslening bij het kopen van uw eerste huis, zult u deze lening vroeg of laat moeten terugbetalen. De starterslening moet net als de hypotheek binnen dertig jaar worden afgelost.

De eerste drie jaar van de Starterslening zijn rente en aflossingsvrij. Dit bekent dat u de eerste drie jaar over de verkregen Starterslening geen rente hoeft te betalen. Dat scheelt aanzienlijk in de maandlasten. Tevens start u pas na drie jaar met het afbetalen van de Starterslening.

Combinatielening

Sinds 1 januari 2017 zijn de voorwaarden van de starterslening gewijzigd. U krijgt nu automatisch een combinatielening bij de Starterslening. De combinatielening is een soort leenfaciliteit binnen uw Starterslening.

Tijdens de eerste drie jaar betaalt u de aflossing van de Starterslening met uw combinatielening. Voor de combinatielening zelf betaalt u in deze periode geen aflossing en rente, net zoals voor de Starterslening. Als deze periode verstreken is gaat u alleen aflossen als u dat kunt betalen.

Voorbeeld

U heeft een Starterslening van €15.000. Het bijbehorende rentepercentage is 3%. Volgens de wet moet u maandelijks aflossen op uw Starterslening. Daar gebruikt u de combinatielening voor.

Na 1 maand neemt uw Starterslening af met €37,50 naar €14.962,50. Met uw combinatielening heeft u namelijk €37,50 afgelost. Tegelijkertijd neemt uw schuld in de combinatielening daardoor met €37,50 toe. Uw Starterslening blijft in totaal dus €15.000.

Iedere maand verplaatst er dus een gedeelte van uw Starterslening naar uw combinatielening. Als u na drie jaar voldoende inkomen heeft gaat u 3% rente betalen voor beide leningen en aflossen. De rente van de eerste 3 jaar wordt kwijtgescholden.

Marktconforme rente

Voor de Starterslening is een marktconforme hypotheekrente vastgesteld voor de eerste twaalf jaar van rente en aflossing. Of u deze hypotheekrente geheel of gedeeltelijk hoeft te betalen hangt af van uw inkomenssituatie op de hertoetsmomenten. U betaalt namelijk alleen de rente die u voor uw financiële situatie kunt betalen.

Hertoets

U hoeft na drie jaar alleen te beginnen met aflossen als u dit kan betalen. Ongeveer drie maanden voordat de eerste drie jaar zijn verstreken zal u bericht ontvangen dat u moet gaan terugbetalen. U kunt een hertoets aanvragen als u van mening bent dat uw inkomen niet toereikend is.

Starterslening terugbetalen

Er wordt bij een hertoets gekeken wat u voor de hypotheek betaalt en wat er op basis van de NHG-normen overblijft van uw inkomen voor het aflossen van de starterslening. Mocht u na een hertoets inderdaad nog onvoldoende inkomen hebben dan wordt het aflossen nog eens drie jaar uitgesteld. In het 6e, 10e en 15e jaar vinden de volgende hertoetsmomenten plaats. Als er in een van deze toetsmomenten wordt vastgesteld dat uw inkomen toereikend is, begint u met aflossen en met het betalen van rente.

Samenwonen

Als u tijdens een hertoetsmoment samenwoont, wordt het inkomen van uw partner ook meegenomen bij de berekening van uw betaalcapaciteit. Daardoor kan het zijn dat uw inkomen nog te laag is, maar u toch moet gaan afbetalen door het inkomen van uw partner.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?