Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Autoriteit Financiële Markten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt gedragstoezicht op de financiële markten. Zij controleert of consumenten duidelijke en eerlijke informatie krijgen over sparen, verzekeren, beleggen en lenen van financieel dienstverleners.

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt prudentieel toezicht op de financiële markten. Zij controleert of financiële ondernemingen hun verplichtingen nakomen.

De AFM is onafhankelijk maar toch verbonden met de Rijksoverheid. De minister van Financiën is politiek verantwoordelijk en benoemt het bestuur van de AFM. Hij keurt ook de begroting goed en stelt de heffingen vast. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenuitvoerders.

Wat doet de AFM voor hypotheken? De AFM houdt op verschillende manieren toezicht op aanbieders, adviseurs en bemiddelaars van hypotheken.

Weet met wie je zaken doet

Voor het verkopen van financiële producten is vaak een Wft-vergunning van de AFM nodig. In de registers op de website van de AFM kunt u controleren of een aanbieder over een geldige Wft-vergunning beschikt.

Verantwoorde hypotheeklening

De AFM controleert of de hoogte en de vorm van de hypotheek wel bij de consument past. Is het inkomen bijvoorbeeld hoog genoeg om de maandlasten te betalen? Heeft de adviseur passend advies gegeven?

Goede informatie is verplicht

De AFM controleert of de aanbieders consumenten goed informeren. Als een aanbieder reclame op tv of een advertentie niet volgens de regels heeft gemaakt, kan de AFM ingrijpen en een straf geven als dit nodig is.

Financiële Bijsluiter

Voor de meeste hypotheken zoals een beleggingshypotheek of een spaarhypotheek is een Financiële Bijsluiter verplicht. De AFM controleert of de informatie in deze Financiële Bijsluiter juist is.

Naar de website

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?