Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is een fiscale regeling waarbij u de hypotheekrente die u betaalt maximaal tegen het voor u geldende inkomstenbelastingtarief mag aftrekken van uw belastingaangifte. U kunt kiezen voor maandelijkse of jaarlijkse teruggave.

De hypotheekrenteaftrek (HRA) is een fiscale regeling geldig voor iedere Nederland met een hypotheek. Voor starters op de woningmarkt betekent de hypotheekrenteaftrek een flinke besparing op de belastingheffing. Voordat u belasting moet betalen wordt uw belastbaar inkomen berekend. De rente die u betaald voor de startershypotheek van uw koophuis mag van uw belastbaar inkomen worden afgehaald. Zodoende heeft u dus een lager belastbaar inkomen. De rente die u betaalt over uw startershypotheek wordt dus voor ongeveer 40% vergoed (percentage afhankelijk van de belastingschijf waaronder u valt).

Rekenvoorbeeld

Stel, u heeft een startershypotheek afgesloten voor een bedrag van €150.000. Over deze hypotheeksom betaalt u 5% hypotheekrente per jaar. Deze €7.500 mag u jaarlijks van uw belastbaar inkomen afhalen. Stel uw bruto jaarinkomen is €27.500. Uw hoogste belastingschijf is de tweede schijf met een tarief van 41,95% (cijfers 2012). Uw belastbaar inkomen is dan €20.000. U bespaart dus jaarlijks €3.146,25 aan belastingen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?