Beoordeel deze pagina
9/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekadvies

Bijgewerkt op Wednesday 29 January 2020

Een huis kopen kan een ingewikkeld proces zijn. Het liefst wilt u zo snel mogelijk alle zaken rond hebben en uw nieuwe woning betrekken, maar helaas kost het zoeken en kopen van een huis tijd en geld. Tijdens dit proces loop je waarschijnlijk tegen verschillende vragen of problemen aan. Een hypotheekadviseur kan u bijstaan tijdens het gehele proces en u adviseren waar nodig.

Snel naar:


Inhoud adviesgesprek

Wat kunt u verwachten in een Hypotheekadviesgesprek en waar moet u rekening mee houden? Het gaat erom dat u zo goed en uitgebreid mogelijk geïnformeerd wordt.

Door de Wet Financieel Toezicht (WFT) zijn er regels opgesteld met betrekking tot het geven van advies. De zorgplicht is hierin het meest belangrijk. Dit houdt in dat de manier van informatieverstrekking aan de klant een grote rol speelt. Door deze nieuwe manier van adviseren komen alle scenario's aan bod en wordt op basis daarvan een financiële analyse gemaakt.

Tijdens het adviesgesprek kan de adviseur voor u persoonlijk uitzoeken hoeveel hypotheek u kunt krijgen en of er speciale regelingen zijn waarvoor u in aanmerking komt. Een adviesgesprek duurt doorgaans een uur. Hierin heeft u voldoende gelegenheid om antwoord te krijgen op uw persoonlijke vragen.

Als u interesse heeft in een vrijblijvend adviesgesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur kunt u hieronder uw gegevens achterlaten. U wordt teruggebeld door een adviseur uit uw regio. Deze adviseur kan voor u een berekening maken die aansluit op uw persoonlijke situatie. Ook zal hij of zij onderzoeken welke regelingen er allemaal beschikbaar zijn voor u. In dit gesprek zal ter sprake komen hoe hoog uw maandlasten zullen worden en zal u de ruimte krijgen om vragen te stellen. Verder spelen al uw wensen en uw risicobereidheid een belangrijke rol. U mag van ons de allerhoogste kwaliteit verwachten.

Wij proberen u een zo hoog mogelijke kwaliteit te bieden. Als u alvast aanvullende vragen heeft, kunt u deze invullen in het opmerkingen veld.

Voordat u het gesprek heeft, is het verstandig op internet al wat informatie te verzamelen. Hierdoor weet u welke vragen u kunt stellen aan de adviseur. Schrijf deze vragen voor uzelf op, zodat u zeker weet dat deze beantwoord worden.

Kennismaking

In een eerste adviesgesprek met de adviseur komt aan bod wat het doel is van uw bezoek. Wilt u een eerste huis kopen? Oversluiten? Of wilt u de overwaarde uit uw huidige woning gaan benutten? Aan de hand van uw plannen en wensen weet de adviseur wat hem of haar te doen staat. De hypotheekadviseur vertelt tijdens het eerste gesprek over zijn of haar werkwijze en overhandigt zijn of haar dienstverleningsdocument (DVD). In dit document staan de kosten van de werkzaamheden indien u besluit met de adviseur in zee te gaan. Hierin staat ook vermeld bij welke banken en verzekeraars de adviseur een hypotheek of verzekering kan onderbrengen.

De adviseur kan ook eventuele nazorg leveren met betrekking tot verzekeringen. Denk hierbij aan inboedelverzekering of opstalverzekering. Vraag hiernaar bij het adviesgesprek.

Checklist kennismaking:

  • Doel van het adviesgesprek
  • De werkwijze van de adviseur
  • Dienstverleningsdocument
  • Kosten voor de werkzaamheden
  • Nazorg na het afsluiten van de hypotheek

Uw financiële situatie

De adviseur zal proberen een hypotheek voor u samen te stellen die verantwoord is en bij uw financiële situatie past. Voordat de adviseur dit kan doen heeft hij of zij informatie en een aantal documenten nodig.

De adviseur zal informeren naar uw arbeidscontract, uw huidige inkomen (eventueel samen met die van uw partner), verwachting van het inkomen, uw spaargeld, uw eventuele schulden en uw pensioen. Omdat het hier gaat om een advies gericht op uw situatie zal er ook gevraagd worden naar bijzondere uitgaven. Hieronder vallen bijvoorbeeld kosten voor alimentatie of kinderopvang.

Als u al een huis en een hypotheek heeft, zal de adviseur onderzoeken welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot hypotheekvormen, rentemiddeling en de (over)waarde van het huis.

Checklist voor uw financiële situatie:

  • Arbeidscontract
  • Inkomen
  • Schulden
  • Spaargeld
  • Bijzondere uitgaven
  • Hypotheek

Toekomst en wensen

Om een goed passend advies te kunnen geven moet er rekening gehouden worden met uw toekomst en uw wensen. Misschien wilt u over een aantal jaar minder gaan werken of verwachten jullie een gezinsuitbreiding. De hypotheek moet ook in de toekomst betaalbaar blijven.

Als u al een huis heeft gekocht moet er rekening worden gehouden met de passeerdatum, ontbindende voorwaarden en de bankgarantie.

Checklist voor toekomst en wensen:

  • Toekomstplannen
  • Pensioen
  • Maandlasten
  • Ontbindende voorwaarden

Hypotheekvormen

De adviseur zal voor u de beste rente onderzoeken. Hierbij hoort ook de rentevaste periode die het meest gunstig is. Er zijn verschillende hypotheekvormen, de adviseur zal de verschillende mogelijkheden naast elkaar leggen en u laten zien wat het beste bij uw situatie past. De hypotheek met de laagste rente is namelijk niet per definitie de beste hypotheek voor u.

U krijgt daarnaast een overzicht met bijkomende kosten. Denk aan notariskosten, advieskosten, overdrachtsbelasting, taxatiekosten en de NHG kosten. Als u in aanmerking komt voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie), betekent dit dat u in aanmerking komt voor een lagere rente. Ook dit zal een hypotheekadviseur voor u meenemen in de mogelijkheden.

Bent u daarnaast een starter op de woningmarkt? De adviseur onderzoekt de mogelijkheden met betrekking tot de starterslening.

Checklist voor hypotheekvormen:

  • Rentes
  • Kosten
  • NHG
  • Starterslening en andere kortingen

Scenario's

Als u een koopwoning heeft zijn er verschillende scenario's waar u in de toekomst rekening mee moet houden. Wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt raakt, uw baan verliest of als u gaat scheiden? U moet van tevoren weten of en hoe u deze lasten dan kan betalen en of u in uw woning kan blijven wonen.

Voor deze risico's kunt u een verzekering afsluiten. De adviseur zal uitzoeken welke verzekeringen u hiervoor moet afsluiten en wat de kosten hiervan zullen worden.

Checklist voor scenario's:

  • Overlijden
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Werkloosheid
  • Scheiding
  • Verzekeringen

Belastingen

Als u een hypotheek afsluit kunnen hier fiscale regels en consequenties aan vast zitten. Heeft u bijvoorbeeld recht op hypotheekrenteaftrek? En welke kosten kunt u eenmalig aftrekken van de belasting? De adviseur zal u helpen om dit in kaart te brengen voor u. Zo ziet u niks over het hoofd en betaalt u nooit meer dan noodzakelijk.

Checklist voor belastingen:

  • Fiscale regels en consequenties
  • Renteaftrek
  • Eenmalige belastingaftrek

Het hypotheekadvies

Nadat de adviseur de hele financiële situatie en uw wensen in beeld heeft gebracht, zal hij hier een adviesrapport van maken. Hierin motiveert hij zijn advies en geeft hij alle aanvullende informatie. De adviseur zal het rapport toelichten en eventuele aanvullende vragen beantwoorden.

Als u akkoord gaat met het adviesrapport zal de adviseur een aantal aanbieders voor u selecteren. Deze selectie zal u samen met de adviseur bespreken. Uiteindelijk beslist u zelf bij welke aanbieders u aanklopt. De adviseur zal u helpen bij het maken van de beste keuze.

Checklist voor hypotheekadvies

  • Adviesrapport toelichting
  • Vergelijken van hypotheekaanbieders
  • Voorwaarden van de hypotheek

De aanvraag

Als u de keuze heeft gemaakt voor een specifieke hypotheekaanbieder, vraagt de adviseur voor u een offerte op. De offerte die hieruit komt bespreekt de adviseur met u. U krijgt de tijd om de offerte volledig te kunnen doorlezen. Zo weet u precies waar u (niet) mee akkoord gaat.

Als u akkoord gaat met de offerte en u heeft deze ondertekend, informeert de adviseur u over het vervolgtraject. Welke documenten moeten er nu worden ingeleverd? Hoe wordt de taxatie geregeld en de notaris? Wanneer weet u wanneer de hypotheek gaat lukken?

Checklist voor de aanvraag:

  • Keuze specifieke hypotheekaanbieder
  • Aanvraag van offerte
  • Ondertekening offerte
  • Bespreking vervolgtraject

Onafhankelijk advies

Een goede hypotheekadviseur kijkt verder dan alleen de hypotheek zelf. Een adviseur weet waar de valkuilen zitten en stelt vragen waar u zelf nog niet aan heeft gedacht. Een hypotheek moet niet alleen passen bij uw huidige situatie, maar ook in de toekomst betaalbaar blijven. U kunt rechtstreeks bij een bank aankloppen voor hypotheekadvies, maar de meeste banken bieden uitsluitend hun eigen hypotheekproducten aan.

U kunt daardoor geen vergelijking maken tussen de verschillende hypotheekverstrekkers en de voorwaarden. Bij een onafhankelijk hypotheekadvies weet u zeker dat u een afgewogen beslissing kan maken op basis van een uitgebreide hypotheekvergelijking.

Maak vrijblijvend een afspraak bij een onafhankelijk hypotheekadviseur bij u in de regio.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?