Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Overdrachtsbelasting

Bijgewerkt op Tuesday 04 February 2020

Tarief

Er zijn twee verschillende tarieven mogelijk bij overdrachtsbelasting:

 • 2% voor woningen en bijbehorende zaken (bijvoorbeeld: garage, tuin, recreatiewoning of een tweede woning).
 • 6% voor alle andere onroerende zaken (bijvoorbeeld: bedrijfspanden, hotels, steiger voor een woonboot of de grond voor nieuwbouw).

Wanneer u een onroerende zaak koopt met als doel deze zaak zowel als bedrijfsruimte als voor bewoning te gebruiken gelden er specifieke regels. Voor het deel dat u gaat bewonen geldt het woningtarief van 2%. Voor de bedrijfsruimte betaalt u 6%. Tenzij de oppervlakte van de bedrijfsruimte slechts 10% of minder van het gehele pand beslaat. In dat geval betaalt u voor de gehele onroerende zaak 2% overdrachtsbelasting.

Wanneer betalen?

Wanneer u de eigenaar wordt van een onroerende zaak betaalt u overdrachtsbelasting. Ook voor eventuele rechten op een onroerende zaak betaalt u deze belasting. Denk bijvoorbeeld aan erfpacht- of opstalrecht.

U betaalt de belasting over de waarde van de onroerende zaak. Dit is de prijs die u kunt krijgen als u de woning zou verkopen op de vrije markt. U betaalt de belasting als u een notariële akte heeft laten opmaken bij de notaris en deze akte is ingeschreven bij het Kadaster. Als u de akte heeft laten opmaken hoeft u niets meer te doen. De notaris regelt de digitale aangifte en betaalt namens u de overdrachtsbelasting. Ook eventuele vrijstellingen worden door de notaris doorgegeven aan de belastingdienst.

Bijzondere situaties

Geen overdrachtsbelasting

 • U hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen wanneer u eigenaar bent geworden van een woning door een huwelijk of scheiding.
 • U betaalt geen overdrachtsbelasting over zaken die u erft.
 • U betaalt minder overdrachtsbelasting wanneer u een woning koopt van iemand die de woning minder dan 6 maanden geleden heeft gekocht. In dat geval betaalt u als nieuwe koper alleen overdrachtsbelasting over de waardestijging. Uiteraard moet de vorige eigenaar wel zelf eerder al overdrachtsbelasting betaald hebben.

Vrijstellingen

Onder specifieke voorwaarden kunt u een vrijstelling krijgen van overdrachtsbelasting. Dat kan onder andere als:

 • U een bedrijf overneemt binnen de familie.
 • U zowel overdrachts- als omzetbelasting moet betalen.
 • U landgoed koopt.

Overdrachtsbelasting in 2020

Op Prinsjesdag 2019 is aangekondigd dat het kabinet zich gaat inzetten om de woningmarkt toegankelijker te maken voor starters. Er komt mogelijk een afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters in 2020 of 2021. Tegelijk wordt de belasting voor beleggers verhoogd naar 6%. Zo wil de overheid de positie van starters tegenover de beleggers versterken.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?