Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Verlaging overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is per 1 juli 2012 permanent verlaagd van 6% naar 2%, waardoor u nu gemiddeld zo'n €7.500 belasting bespaart op de aankoop van uw eerste woning in vergelijking met vroeger.

Per 1 juli 2012 is deze overdrachtsbelasting voor woningen permanent verlaagd naar 2%. Starters op de woningmarkt hebben voordeel van deze fiscale maatregel.

Je betaalt overdrachtsbelasting wanneer je juridisch of economisch eigenaar wordt van een onroerende zaak zoals een woning of een stuk grond.

Bijzondere situaties

  • Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen wanneer je eigenaar bent geworden van een woning door een huwelijk of scheiding.
  • Je betaalt minder overdrachtsbelasting wanneer je een woning koopt van iemand die de woning minder dan 6 maanden geleden heeft gekocht. In dat geval betaal je als nieuwe koper alleen overdrachtsbelasting over de waardestijging. Uiteraard moet de vorige eigenaar wel zelf eerder al overdrachtsbelasting betaald hebben.
  • Wanneer de overdracht van de koopwoning in bovenstaande situatie tussen 1 september 2012 en 1 januari 2015 plaats vindt, dan kom je zelfs in aanmerking voor een lagere overdrachtsbelasting als de woning niet tot 6 maar 36 maanden (3 jaar) eerder was aangekocht. Dit is een tijdelijke fiscale stimuleringsregeling voor lagere overdrachtsbelasting bij doorverkoop van woningen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?