Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Startershypotheek met een persoonsgebonden budget

De meeste hypotheekbanken verstrekken geen startershypotheek aan mensen met een persoonsgebonden budget, omdat deze vorm van inkomen te onzeker is. Het risico is te groot dat u over een aantal jaar uw startershypotheek niet meer kunt betalen.

Veel hypotheekbanken zijn erg terughoudend om uw hypotheekaanvraag te accepteren wanneer u een inkomen uit een persoonsgebonden budget ontvangt. Dit komt omdat de financiers twijfelen over de vastheid van uw dienstverband. Daarom verschilt het per persoonlijke situatie en per hypotheekbank of iemand met een inkomen uit een persoonsgebonden budget een hypotheek kan krijgen en zo ja hoeveel.

Bij de bepaling van de hoogte van uw maximale hypotheek wordt er zoveel mogelijk gekeken naar uw vaste inkomsten. Een persoonsgebonden budget contract voor onbepaalde tijd bij een hulpverlenende organisatie maakt het meeste kans om meegenomen te worden in de hypotheekberekening, omdat deze inkomensituatie het meest overeenkomt met een regulier vast dienstverband.

Het Persoonsgebonden Budget (PGB)

U kunt per 1 januari 2012 alleen een persoonsgebonden budget uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) aanvragen indien u een zorgindicatie heeft voor 'zorg met verblijf'. Dit betekent dat u zoveel zorg nodig heeft, dat verblijf in een zorginstelling wordt aangeraden.

Een persoonsgebonden budget (PGB) geldt voor de Rijksoverheid niet als inkomen, maar als een belastingvrije toeslag. Een PGB heeft dus geen invloed op andere financiële overheidsregelingen, zoals toeslagen of uitkeringen. Wel is er sprake van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Als iemand met het geld van een persoonsgebonden budget wordt betaald, dan is dat voor die persoon daarentegen wél inkomen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?