Beoordeel deze pagina
8/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

BKR notering

Wanneer u een negatieve BKR-codering heeft, kunt u tot 5 jaar nadat uw betalingsachterstand is ingelopen geen Startershypotheek meer krijgen. Wel bestaan er financieringsconstructies zoals huizenlease waardoor u korter dan 5 jaar hoeft te wachten.

Wanneer u een BKR-notering hebt dan betekent dit dat u een betalingsachterstand hebt op een afgesloten krediet, schuld of lening. Als gevolg hiervan zijn uw persoonsgegevens bij de BKR in Tiel genoteerd. Indien u een hypotheek wilt afsluiten controleert de hypotheekverstrekker bij het BKR in Tiel of u geen negatieve notering (meer) hebt, anders krijgt u geen hypothecaire lening.

Met een (negatieve) BKR-codering kunt u dus voorlopig géén hypotheek (meer) afsluiten. Pas na 5 jaar nadat u de betalingsachterstand volledig hebt ingelopen en afbetaald komt u weer in aanmerking voor een hypotheeklening. Wel bestaan er financieringsconstructies zoals woninglease waarbij u met een herstelde betalingsachterstand toch een huis kunt kopen.

N.B. Vanaf 1 januari 2011 tellen betalingsachterstanden op je telefoonrekening trouwens niet meer mee als BKR-notering.

De verschillende BKR-coderingen

Elke situatie van betalingsachterstand kent een eigen BKR-codering:

 • De BKR-codering A betekent dat u een betalingsachterstand hebt (opgelopen). U hebt een belangrijke rekening niet (op tijd) betaald of uw maandelijkse kredietlasten niet betaald. Het is goed om te weten dat de achterstandscodering verder niets aangeeft over de hoogte van het bedrag.

 • De BKR-codering H betekent dat u in de herstelfase van uw achterstand bent. U bent bezig met het terugdringen van de openstaande rekeningen.

Verder zijn er 5 verschillende (sub)codes om de betalingsachterstand verder aan te duiden:

 • Code 1
  Er is een aflossings- of schuldregeling tussen u en de kredietverstrekker getroffen, nadat de achterstandssituatie is ontstaan. Gezien de omstandigheden de minst slechtste code om te hebben.

 • Code 2
  De (restant) vordering is opeisbaar gesteld.

 • Code 3
  Er is een bedrag van € 250 of meer van de schuld afgeboekt. Slechts wanneer een boeking tegen finale kwijting plaatsvindt, moet tegelijkertijd met de code 3 een einddatum worden gemeld. In andere gevallen wordt geen einddatum gemeld.

 • Code 4
  De kredietnemer bleek/blijkt onbereikbaar. Zeer ongunstige code om te hebben, zeker als u later nog een eigen huis wilt kopen maakt u dat met code 4 praktisch onmogelijk.

 • Code 5
  Er is een preventieve betaalregeling tussen u en de kredietverstrekker getroffen. Code 5 is ingevoerd per 1 januari 2010. Code 5 is, in tegenstelling tot andere coderingen, van tijdelijke aard. Na beëindiging van de betaalregeling wordt code 5 verwijderd.

Hypotheek na herstel BKR-codering

Nadat u de code H hebt ontvangen moet u nog 5 volledige jaren wachten tot u weer een (hypothecaire) lening kunt afsluiten.

Tot die tijd kunt u in principe enkel een huis huren of thuis bij uw ouders blijven wonen.

Wel bestaat er een mogelijkheid om via een lease-constructie alsnog een woning te kopen. De woningverkoper dient dan wel aan deze financieringsconstructie mee te werken.

Vraagt u toch een hypotheek aan terwijl de herstelperiode van 5 jaar nog niet verstreken is, dan riskeert u een grote kans op afwijzing van de aangevraagde hypotheekofferte. U kunt mogelijk wel een rekening verwachten voor gemaakte advies- en behandelingskosten.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?