Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Rentemiddeling

Veel woningbezitters betalen op dit moment een veel te hoge rente omdat zij jaren geleden een hypotheek afgesloten hebben met vrije lange rente vaste periode, wat nu een relatief hoog rentepercentage blijkt te zijn. Omdat de rente nu zeer laag is willen deze mensen ook graag profiteren van de lage rente van dit moment. Dit kan op de volgende manieren:

  • Hypotheek oversluiten;
  • Rentemiddeling.

Geen boete bij rentemiddeling

Bij rentemiddeling wordt het renteverschil (tussen de lopende hypotheek en de nieuwe hypotheekrente) niet afgekocht. Er is dus geen boeterente verschuldigd.

Het verschil in rente en de nog niet verstreken looptijd wordt door berekend in de nieuwe hypotheekrente. Het verschil van de rentes kunt u berekenen via onderstaand formulier. Er wordt uitgerekend hoeveel rente u nog zou moeten betalen met de oude hoge rente. Daarnaast worden de nieuwe kosten berekend met de lage rente over de nog te voltooien periode. Deze twee bedragen worden bij elkaar opgeteld en gedeelt door het aantal jaren.

starterslening nu berekenen

Boeterente bij oversluiten

Als u de hypotheek gaat oversluiten dan betaald u boeterente, deze boeterente kan behoorlijk hoog oplopen. Als u deze rente niet uit eigen zak kunt betalen dan zal u dit mee moeten financieren op uw bestaande hypotheek. Omdat u opnieuw wordt getoetst wat betreft het inkomen kan het zo zijn dat het nieuwe hypotheekbedrag te hoog is voor uw inkomen. Hierbij komt nog dat vaak de waarde van het huis niet voldoende is om de nieuwe verhoogde hypotheeksom te kunnen verkrijgen. Door de nieuwe regels zit u verstrikt in u huidige hypotheek en komt hier niet meer uit.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?