Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Rentemiddeling

Bijgewerkt op Monday 03 February 2020

Veel woningbezitters betalen op dit moment een hoge rente, omdat zij jaren geleden een hypotheek afgesloten hebben.

Op dit moment is de rente historisch laag en daar wil iedereen graag van profiteren. Als u al een hypotheek heeft, kan u profiteren van een lagere rente op de volgende manieren:

 1. Rentemiddeling
 2. Hypotheek oversluiten

1. Rentemiddeling

Bij rentemiddeling breekt u de huidige rentevaste periode van uw hypotheek open. Bij het afsluiten van de hypotheek heeft u een rentevaste periode gekozen waaraan een bepaalde rente gekoppeld is. Door deze periode open te breken en een nieuwe rentevaste periode te kiezen met een actuele rente kunt u ook profiteren van de lage rentes. De bank loopt echter wel inkomsten mis, omdat u nu minder hypotheekrente afdraagt. Daarom verwerkt de bank in het berekenen van het nieuwe rentepercentage ook misgelopen inkomsten.

Sinds juli 2019 is het verboden voor banken om winst te maken op de rentemiddeling. De renteopslag is dus nooit hoger dan de rente-inkomsten die de bank misloopt na het openbreken van de rentevaste periode.

Voordelen rentemiddeling

 • U profiteert van een lagere hypotheekrente.
 • U heeft onmiddellijk lagere maandlasten.
 • U hoeft geen boeterente te betalen.
 • U kunt het eenvoudig regelen bij uw hypotheekverstrekker, zonder tussenkomst van derden.

Kosten rentemiddeling

Rentemiddeling is niet gratis. U betaalt de geldverstrekkers ongeveer €250. Als u daarnaast gebruik maakt van een hypotheekadviseur betaalt u tevens advieskosten. De rentemiddeling is wel fiscaal aftrekbaar, indien u nog recht heeft op hypotheekrenteaftrek.

2. Hypotheek oversluiten

U kunt uw hypotheek oversluiten om een lagere hypotheekrente te krijgen. Bij oversluiten, sluit u een volledig nieuwe hypotheek af. Dat betekent, naast een nieuwe rente, ook nieuwe voorwaarden. U kunt oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder, maar u kunt ook oversluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker.

Voordelen oversluiten

 • U profiteert van een lagere rente.
 • U kunt de nieuwe hypotheekrente voor langere tijd vastzetten.
 • U kunt bij het oversluiten uw hypotheek ook verhogen (indien uw inkomen en woningwaarde dit toelaat), bijvoorbeeld om te verbouwen.
 • De vergoeding voor het vroegtijdig aflossen van uw hypotheekschuld is fiscaal aftrekbaar.

Kosten oversluiten

Een hypotheek oversluiten kost geld. U sluit immers een nieuwe hypotheek af. Dit betekent dat u onder andere opnieuw notariskosten en advieskosten maakt. De kosten die u maakt bij het oversluiten verdienen zich gelukkig meestal terug. Door een lagere hypotheekrente bij uw nieuwe hypotheekverstrekker kunt u maandelijks een aanzienlijk bedrag besparen. Bovendien kunt u de rente bij het oversluiten weer voor lange tijd vast zetten. Zo profiteert u gegarandeerd langere tijd van de lage rente.

Let op! Als u verwacht binnen enkele jaren te verhuizen verdienen de kosten zich vaak niet terug.

Boeterente

Wanneer u gaat oversluiten tijdens de rentevaste periode loopt uw huidige hypotheekverstrekker een hoop inkomsten mis. U zou immers nog jarenlang een vaste rente hebben betaald over uw lening. Omdat u de rentevaste periode vroegtijdig beëindigt, betaalt u een boeterente die bestaat uit een percentage van de gemiste inkomsten.

De boeterente kan behoorlijk hoog oplopen. Als u deze rente niet uit eigen zak kunt betalen dan zal u dit mee moeten financieren met uw bestaande hypotheek.

Oversluiten of rentemiddeling?

Is het voor u voordeliger om over te sluiten of om te kiezen voor rentemiddeling? Rentemiddeling is aan te raden als:

 • Oversluiten naar een andere bank geen optie is, omdat u niet genoeg inkomen (meer) heeft voor een nieuwe hypotheek.
 • Uw woning onder water staat en een nieuwe hypotheek derhalve geen optie is.
 • U verwacht binnen een paar jaar te verhuizen naar een andere woning.

Het oversluiten van een hypotheek kost tijd en geld. Omdat u opnieuw wordt getoetst wat betreft het inkomen, kan het zo zijn dat het nieuwe hypotheekbedrag te hoog is voor uw inkomen. Hierbij komt nog dat de waarde van het huis vaak niet voldoende is om de nieuwe verhoogde hypotheeksom te kunnen verkrijgen. Door de deze regels zit u wellicht vast in u huidige hypotheek en is oversluiten geen optie. Als dit het geval is, kan rentemiddeling de oplossing zijn voor u!

Wat een nieuw rentepercentage u kan opleveren, berekent u eenvoudig via het onderstaande formulier.

Starterslening berekenen

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?