Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Kosten hypotheekadvies

Rechtstreeks bij de bank

Een bank heeft maar één mogelijkheid tot het verstrekken van een hypotheek er is dus maar een soort oplossing voor uw hypotheek. Vaak is het ook nog zo dat zij willen dat u bij hun op kantoor komt waardoor zij kosten besparen aan reistijd en reiskosten. Hierdoor kunnen zij in hun advieskosten lager uit vallen. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de kosten maar ook om de beste hypotheek, want dit kan maandelijks een voordeel opleveren. Dus advieskosten en de beste hypotheek zouden van elkaar kunnen verschillen.

Via een onafhankelijke hypotheekadviseur

Een onafhankelijk hypotheekadviseur is vaak bereid om u thuis te bezoeken, ook buiten de kantoortijden. U hoeft dus geen extra vrije dagen op te nemen en heeft op deze manier vaak een uitgebreidere service dan wanneer u rechtstreeks bij een bank aanklopt.

Een onafhankelijk adviseur kan u een veel breder scala van producten aanbieden waarmee u natuurlijk de kans heeft dat u een financieel gunstigere hypotheek krijgt. Dan is de vraag als het advies hogere kosten heeft en u deze doorberekent of u dan per saldo niet beter af bent.

Hypotheekadvies kosten starters

In 2013 is de wet veranderd en is men verplicht bij een nieuwe hypotheek (geen doorstarter) binnen 30 jaar geheel af te lossen. Hierbij kan gekozen worden uit twee verschillende hypotheken, die allebei een maximale looptijd hebben van 360 maanden.

De berekeningmethode en het samenstellen van het hypotheekadvies is eenvoudiger dan in de situatie van een doorstarter. Doordat de starter geen of weinig ervaring heeft op het gebied van hypotheken kan het zijn dat hier extra tijd aan besteed moet worden. De hypotheekadviseur moet de starter goed op weg helpen op de woningmarkt, en zal daarom wat meer tijd kwijt zijn.

Een starter op de woningmarkt kan in aanmerking komen voor verschillende subsidie en kortings-regelingen. De hypotheekadviseur kan uitzoeken of u bijvoorbeeld in aanmerking komt voor de starterslening. Als u voor het hypotheekgesprek onderzoek doet naar de regelingen waar u voor in aanmerking komt, scheelt dit de adviseur tijd.

Hypotheekadvies kosten doorstarters

In verband met de gewijzigde regels vanaf 1 januari 2013 dient er bij het hypotheekadvies voor doorstarters gekeken te worden wat er allemaal is gebeurd in het gehele hypotheek leven van voor 2013, waarbij soms zeer complexe situaties voorkomen. Aangezien de hypotheekadviseur aansprakelijk is voor zijn advies dient deze zeer zorgvuldig te werk te gaan. Als blijkt dat de regels niet juist zijn toegepast dan kan de Belastingdienst de fiscale aftrek weigeren direct voor de rest van de looptijd van de gehele hypotheek. Dit is dan een schadepost die heel hoog op kan lopen en hiervoor is de adviseur aansprakelijk.

Daarom raden wij u altijd aan om te kiezen voor een onafhankelijke erkende hypotheekadviseur. U kunt controleren of de adviseur waar u mee werkt of gaat werken, in het bezit is van een vergunning. Dit kunt u controleren bij de AFM.

Opleidingsniveau hypotheekadviseur

Aan de opleiding van een hypotheekadviseur worden zeer hoge eisen gesteld (HBO-niveau). Hierbij dient hij een staatsexamen af te leggen. Iedere 3 jaar wordt zijn bekwaamheid getest met een examen. De sanctie voor het niet slagen van dit examen is dat zijn vergunning wordt ingetrokken en hij niet meer mag bemiddelen of advies mag geven.

Deze stricte controle zorgt ervoor dat hypotheekadviseurs op de hoogte zijn van de laatste wijzigingen en regels. Hierdoor krijgt u altijd het beste advies voor uw situatie.

Geldgevers en banken

Ook deze groep heeft te maken met strenge regels. Zij mogen bijvoorbeeld alleen documenten accepteren die vlekkeloos worden aangeleverd. Dit betekend dat er bij twijfel alles opnieuw aangeleverd moet worden. Dit kan soms onbegrip veroorzaken bij de consumenten.

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) heeft tot doelstelling orde en regels op te stellen om U als consument zoveel mogelijk te beschermen. Hierdoor zijn er veel nieuwe regels gekomen waarbij men ook u als consument mee wilt laten bepalen van wat wilt u maar ook van wat kan allemaal niet en hoe moet het. Door al deze maatregelen zijn de advieskosten behoorlijk toegenomen.

Leidraad AFM

De leidraad is dat u als consument op de lange termijn tevreden bent met het product en het advies wat aan u verstrekt is ondanks dat u bij het verkrijgen van het advies voor wat verassingen kan komen te staan ten opzichte van het denkbeeld wat u heeft over het aangaan van een hypotheek en u eigen interpretatie over de betaalbaarheid daarvan.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?