Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Kosten koper eerste woning

Bijgewerkt op Wednesday 29 January 2020

Een eerste huis kopen is spannend. Er komt veel bij kijken. Ook qua kosten zijn er verschillende zaken waar u op moet letten. Met alleen de koopsom van het huis en de hypotheek bent u er helaas nog niet. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over de kosten bij de aankoop van uw eerste woning.

Snel naar:


Bijkomende kosten

Naast de aankoopprijs komen er nog een hoop andere kosten kijken bij het kopen van een woning. Denk bijvoorbeeld aan meerwerk/verbeterkosten, notariskosten, bemiddelings- en advieskosten, hypotheekkosten en de overdrachtsbelasting.

Als u eenmaal de woning heeft gekocht, betaalt u bovenop de maandelijkse hypotheeklasten ook kosten voor andere vaste lasten en onderhoud. Denk aan onroerendezaakbelasting, waterschapheffing en gemeentelijke belastingen. Maar ook energiekosten zoals voor gas, water en elektriciteit. Dan zijn er nog verzekeringen en eventueel servicekosten. Pas als u in uw eerste koophuis woont, weet u hoeveel kosten daarbij komen kijken.

U kunt van tevoren gelukkig al wel het een en ander te weten komen over deze kosten. Vraag bijvoorbeeld bij de gemeente naar de hoogte van belastingen en heffingen. U kunt ook bij vorige eigenaar navragen wat zijn of haar vaste lasten ongeveer waren.

Kosten voor kopen woning

Bij de aankoop van uw eerste huis komen een hoop eenmalige kosten kijken. U moet naar de notaris voor het opstellen van een hypotheekakte en de overdrachtsakte, u betaalt voor het afsluiten van uw hypotheek, u moet overdrachtsbelasting betalen over de koopsom van de woning en zo gaat het lijstje nog wel even door.

We hebben een globaal rekenvoorbeeld gemaakt, zodat u een beeld krijgt van het totale kostenplaatje.

Wervingskosten

Kostenpost Kosten (€)
Koopsom woning €250.000
Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) €5.000
Notariskosten eigendomsakte €500
*Makelaarskosten €2500
*Bankgarantie €250
Totale kosten aankoop woning €258.250

*Optionele kosten

Kosten financiering/hypotheek

Kostenpost Kosten (€)
Taxatiekosten €500
Notariskosten hypotheekakte €500
Advies- en bemiddelingskosten €2500
*Borgtochtprovisie NHG (0,7% van de koopsom) €1750
Totale kosten financiering €5250

*Optionele kosten

De totale kosten van de aankoop en financiering van de woning in het voorbeeld zijn €263.500. Tegenwoordig is de maximale hypotheek die u kunt afsluiten 100% van de marktwaarde van de woning. De marktwaarde in het voorbeeld is €250.000. Dat zou betekenen dat er €13.500 eigen vermogen nodig is om het huis te kopen. Sommige kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Niet alle kosten in dit voorbeeld zijn op iedereen van toepassing. Zo betaalt u alleen bankgarantie als u zelf de waarborgsom niet wil afdragen. Een aankoopmakelaar of NHG afsluiten is uiteraard ook niet verplicht. In het voorbeeld zijn nog geen kosten opgenomen voor de verhuizing en inrichting van uw nieuwe woning. Bij nieuwbouw zal het kostenplaatje er bovendien anders uitzien dan bij bestaande bouw.

Verzekeringen

Als u eenmaal de eigenaar bent van uw droomhuis is het verstandig om verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Inboedelverzekering
  • Woonlastenverzekering;
  • Opstalverzekering;
  • Aansprakelijkheidsverzekering;
  • Overlijdensrisicoverzekering;
  • Kapitaalverzekering

De laatste twee verzekeringen worden in de praktijk vaak gekoppeld aan de hypotheek.

Overzicht van de kosten

Het is belangrijk dat u voor de aankoop van uw eerste woning op de hoogte bent van de bijkomende kosten. U kunt samen met een hypotheekadviseur kijken naar hoogte van de verwervings- en financieringskosten van de woning. Daarnaast is het goed om een kostenplaatje te maken van de toekomstige maandlasten inclusief het onderhoud, belastingen, verzekeringen en de energiekosten. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan u hier bij helpen. Zo weet u zeker dat u goed voorbereid uw eerste huis gaat kopen.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?