Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Bieden en onderhandelen op een starterswoning

Bij het bieden en onderhandelen kun je een onderhandelbaar en een uiterst bod doen. Bied altijd onder de marktwaarde. Schakel een aankoopbegeleider in om afstand te creëeren tussen jou en de verkoper. Dit helpt je rationeel te blijven. Bieden op een starterswoning verschilt niet zoveel van afdingen op een warenmarkt, met het verschil dat de bedragen veel hoger liggen bij een starterswoning dan bij de warenmarkt.

Als koper doe je een bod op de starterswoning. Je eerste bod is natuurlijk lager dan de vraagprijs. Jouw bod kan door de huizenverkoper worden aangenomen of afgewezen. Wanneer het bod wordt afgewezen, kan de huizenverkoper een tegenbod doen of je vragen om een nieuw bod te doen dat dichter bij de oorspronkelijke vraagprijs ligt.

Twee soorten biedingen

Je kan twee soorten biedingen doen op een starterswoning:

 • Een uiterst bod; of
 • een onderhandelbaar bod.

Bij een uiterst bod geef je aan dat er over de hoogte van je bod niet meer onderhandeld kan worden. Het is dit bod, of niets. Bij een onderhandelbaar bod kan de huizenverkoper wel met een tegenbod komen.

Biedt onder de marktwaarde

Houdt bij bieden op starterswoningen altijd in de gaten wat jij het huis waardt vindt. Het is je bedoeling om niet over het bedrag dat jij het huis waardt vind te gaan. Alles lager dan dat bedrag is dan mooi meegenomen.

Weet ook hoe sterk je positie is ten opzicht van de verkoper. Belangrijke punten om mee te nemen in je schatting van de waarde van het huis zijn antwoorden op vragen als:

 • Ben ik de enige koper?
 • Staat de starterswoning al langer te koop?
 • Moet er nog veel aan renovatie gedaan worden?
 • Wat zijn mijn maximale maandlasten?

Biedingsbrief met ontbindende voorwaarden

Een bod uitbrengen op een starterswoning wordt meestal gedaan via een biedingsbrief. Om jezelf te beschermen tegen een miskoop of een ongewenste aankoop, raden we je aan om in ieder geval de volgende ontbindende voorwaarden in je biedingsbrief te vermelden:

 • Eerste huis kopen onder voorbehoud van financiering
  Koop je eerste huis onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat de koop niet door gaat indien je onverhoopt de woningfinanciering (startershypotheek e.d.) niet rond kunt krijgen. Deze ontbindende voorwaarde bevat een datum tot wanneer je als beginnende koper de kans krijgt om de financiering van de woning rond te krijgen. Lukt je dit niet, dan wordt het koopcontract ontbonden.
 • Maximale voorziening na bouwkundige keuring
  Je kunt een maximale voorziening opstellen voor eventuele kosten die uit de bouwkundige keuring naar voren komen. We raden je aan om zelf een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.
 • Opleverdatum
  De datum/periode waarop/waarin de starterswoning moet worden opgeleverd.
 • Keuze notaris aan huizenkoper
  De koper kiest de notaris waar de koopakte wordt opgesteld en ondertekend.
 • Vrij woningoplevering
  De woning dient ontruimd, vrij van huur en andere gebruiksrechten en aanspraken wegens huurbescherming opgeleverd te worden. Je zult maar een eerste huis kopen waar nog andere huurders in gehuisvest blijken te zijn.
 • Duur van het bod
  Neem een uiterste datum op tot wanneer je bod geldig is.
 • Schone woningoplevering
  Neem in je ontbindende voorwaarden op dat de verkopers de starterswoning schoon en opgeruimd afleveren.
 • Starterslening en andere starterssubsidies
  Ben je een starter op de woningmarkt en ben je van plan een Starterslening (of andere starterssubsidie) te gebruiken voor het kopen van jouw eerste koophuis? Neem dan in je ontbindende voorwaarden op dat je alleen de starterswoning koopt als je een Starterslening krijgt.

Tot slot is het interessant om de starterslening te berekenen en te noemen dat beide partijen tijdens het onderhandelen het recht hebben om het bod en/of de vraagprijs op ieder moment te verhogen en/of te verlagen. Ook kan de verkoper de verkoopprocedure op elk moment veranderen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?