Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Kadaster

Bijgewerkt op Thursday 30 January 2020

Waar eindigt uw erfgrens en begint die van de buurman? Zomaar een vraag die kan opkomen als u bijvoorbeeld een nieuwe schuur wilt bouwen. Bij het kadaster kunt u terecht voor alle informatie over uw woning en de omgeving.

Het kadaster registreert sinds 1832 van al het vastgoed in Nederland wie welke rechten heeft. Zo weet u wie de eigenaar is, of was, van het perceel en welke koopsom er voor de woning is betaald.

Snel naar:


Algemeen

Bij het Kadaster wordt het eigendom van onroerende zaken geregistreerd. Ook hypotheken die op deze onroerende zaken rusten worden in het Kadaster opgenomen. Het Kadaster is openbaar. Iedereen kan een uittreksel aanvragen ongeacht of u de eigenaar bent van het onroerend goed in kwestie. Zo kan iedereen erachter komen wat er betaald is voor een perceel en hoeveel hypotheek er eventueel op een woning op rust.

Er zijn verschillende zaken die u kunt inzien:

  • Waar is de woning gelegen?
  • Wat zijn de afmetingen van de woning?
  • Wat zijn de erfgrenzen?
  • Hoe wordt de grond gebruikt?
  • Is er sprake van vruchtgebruik? (Dit houdt in dat een persoon recht heeft gebruik te maken van bepaalde goederen en toebehoren)
  • Is de woning gekocht met een hypotheek of is er sprake van eigendomsrecht?
  • Is er bodemverontreiniging?

Kadaster omschrijving

Om een perceel juist te omschrijven gebruikt men de kadastrale aanduiding. Deze bestaat altijd uit de naam van de kadastrale gemeente, de letter van de sectie en het nummer van het perceel. Eventueel is de aanduiding aangevuld met de appartementsindex als een perceel is gesplitst in appartementsrechten. Het zogenaamde horizontaal eigendom.

Een nog niet uitgemeten deel van een kadastraal perceel heet een deelperceel. Bijvoorbeeld een gedeelte van een perceel dat verkocht is. De grenzen van de nieuw te vormen percelen (het verkochte en het resterende deel) moeten nog aangewezen en opgenomen worden. Dat gebeurt doorgaans na levering aan de nieuwe eigenaar.

De inschrijving van wijziging van de eigenaar van het onroerend goed geschiedt door de notaris. De notaris schrijft ook de hypotheekakte in bij het Kadaster.

Kosten opvragen informatie

Het Kadaster heeft verschillende producten. Zo kunt u eigendomsinformatie over de woning opvragen voor €2,95. Ook hypotheekinformatie, een woningrapport of de koopsominformatie kunt u opvragen. De prijzen lopen uiteen. Op de website van het Kadaster kunt u meer informatie vinden over de kosten.

Naast de informatie die u kunt opvragen is het ook mogelijk om bij het kadaster verschillende onderzoeken aan te vragen. Neem bijvoorbeeld het erfdienstbaarhedenonderzoek of een grensreconstructie. Hiermee kunt een duidelijk en onafhankelijk oordeel krijgen over de perceelgrenzen, bijvoorbeeld wanneer u ruzie krijgt met de buren over de aanleg van een tuinhek.

Praktische tips

Wanneer u een huis gaat kopen komt er veel op u af. Waarschijnlijk heeft u een hoop vragen over de woning die u wilt gaan kopen. Bij het Kadaster kunt u informatie opvragen over de eigenaar, het perceel en de woningmarkt in de directe omgeving.

Als u serieuze interesse heeft in een woning, raden wij u sterk aan om informatie aan te vragen bij het Kadaster. Het kan uw onderhandelingspositie aanzienlijk verbeteren als u weet hoe de verkoper ervoor staat. Ook als u een klushuis gaat kopen is het verstandig om bij het Kadaster te checken of het pand bijvoorbeeld een monumentale status heeft. Het zou natuurlijk zonde zijn als u pas na de overdracht erachter komt dat uw (ver)bouwplannen niet kunnen worden uitgevoerd.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?