Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Bouwontwikkelaar denkt mee over woningkrapte

Bouwontwikkelaar denkt mee over woningkrapte
18 jun 2019

Het beeld is voor starters op de woningmarkt al een lange tijd pessimistisch: er zijn weinig huizen beschikbaar, en de huizen die op de markt zijn, zijn veel te duur. Bouwontwikkelaar Vorm neemt daarom stappen om iets aan deze situatie te doen. Door het veranderen van de strategie hopen ze hun steentje te kunnen bijdragen aan de oplossing van de huidige krapte op de woningmarkt.

De huidige situatie

Om te begrijpen waarom drastische stappen nodig zijn, is het handig om een beeld te hebben van de woningmarkt vandaag de dag. Het probleem zit grotendeels in het tekort aan woningen en dit zorgt voor een grote prijsstijging. Huizen die in vijf jaar tijd bijna in waarde zijn verdubbeld zijn geen uitzondering en doordat de salarissen niet in eenzelfde tempo mee zijn gegroeid, worden bepaalde groepen uit de woningmarkt gedrukt. Naar verwachting houdt de krapte op de woningmarkt nog zeker tot 2030, het tekort aan nieuwbouwwoningen loopt vandaag de dag nog altijd verder op.

Woningtekort

Het tekort is ontstaan in de financiële crisis. In die tijd raakte de bouwbranche zo’n 200.000 vakmensen kwijt, waarvan er hooguit 80.000 mensen terug zijn gekomen. Deze terugkomers weten hoe het is om in mindere tijden te werken, dus willen ze in deze tijden veel geld verdienen. Dat is moeilijker met goedkopere woningen, waardoor het minder aantrekkelijk is om deze goedkope woningen te bouwen.

De oplossing

Om het probleem aan te pakken, wil Vorm zich meer gaan focussen op de daadwerkelijke productie van huizen, in plaats van bijvoorbeeld de ontwikkeling. Zo krijgen meer mensen hetzelfde huis, maar kan de efficiëntie en daarmee productie omhoog. Door grote delen van een huis al in de fabriek te maken, kan men in dezelfde tijd twee keer zoveel werk verzetten, en kan de ontwikkeling en productie van een huis van 20 procent omlaag. Vorm bouwt voor een overgroot deel appartementen, maar ook betaalbare gezinswoningen, een ander segment waar veel behoefte aan is, worden door de bouwontwikkelaar onder handen genomen.

Hypotheken

Wilt u zelf kijken waar jij nog kans maakt op een hypotheek? Eerder dit jaar ontwikkelde HypotheekBerekenen.nl de KoopKanskaart 2019. Via de tool van hypotheekberekenen.nl kunt u makkelijk kijken in welke gebieden je met jouw inkomen nog je droomhuis kunt financieren.