Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Stappenplan voor starters

Stappenplan voor starters
5 mei 2019

Om mensen die voor het eerst een huis willen kopen een handje te helpen, publiceerde NU.nl vorige maand een aantal tips om starters op weg te helpen. Omdat deze tips voor u wellicht handig zijn, heeft starterslening.nl ze voor u op een rijtje gezet.

Budget en hypotheektarieven

Om te beginnen is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel u kunt lenen. Hierbij zijn een aantal zaken van belang, zoals uw inkomen, de hypotheekrente en andere relevante zaken zoals een eventuele BKR-registratie. Vooral de hypotheekrente is door het historisch lage rentetarief een interessant punt: het kan voordelig zijn om de rente lang vast te zetten. Deze rente verschilt overigens per hypotheekaanbieder, daarom is het verstandig om ook hier goed naar te kijken.

Financiële situatie

Omdat uw hypotheek niet hoger mag zijn dan de woningwaarde, is het vandaag de dag bijna altijd eigen vermogen in moet brengen om bijkomende kosten als taxatie-, advies-, en notariskosten te betalen. Wanneer u moeite hebt om dit vermogen in te brengen kunt u kijken of u in uw persoonlijke kring kunt lenen, of in aanmerking komt voor een starterslening, deze is bij sommige gemeenten beschikbaar. Naast uw vermogen is het ook handig om een overzicht te hebben van uw schulden. Naast de eerdergenoemde BKR-registratie kunnen ook openstaande schulden, een limiet op je betaalrekening of een creditcard invloed op je hypotheek hebben.

Hypotheekadvies

Wanneer u uw eigen financiële situatie overzichtelijk hebt gemaakt, is het verstandig om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Dit kan u veel geld besparen, omdat hij of zij precies weet welke hypotheek bij u past. Als dit gelukt is, zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Zo moet u een taxatierapport laten maken, moet u uw verzekeringen op orde hebben en doet u er verstandig aan om voldoende tijd te nemen voor het voorbehoud van financiering en het beoordelen van de hypotheekofferte.

Eigen berekening

Wanneer u wilt weten hoeveel u kunt lenen, kunt u met behulp van de starterslening rekentool uw persoonlijke starterslening berekenen. Ook kunt u hier te weten komen hoeveel u maximaal kunt lenen bij het afsluiten van een hypotheek.