Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Minder starters lenen meer: gemiddelde hypotheek stijgt

Minder starters lenen meer: gemiddelde hypotheek stijgt
17 apr 2019

In het afgelopen kwartaal leende de gemiddelde starter meer dan 250.000 bij het kopen van een huis. Het bedrag verschilt per provincie, waarbij opvalt dat de gemiddelde startershypotheek met 5% gestegen is. De cijfers komen van Knab, die ontdekten dat het aantal hypotheken afgelopen kwartaal met 7% afnamen. De twee cijfers staan met elkaar in verband: door het stijgen van de huizenprijzen moet er meer geleend worden, waardoor het aantal hypotheken afneemt.

Landelijke hypotheekverschillen

Zoals gezegd verschilt het gemiddelde geleende bedrag per provincie. Waar starters in provincies als Friesland en Zeeland gemiddeld nog onder de twee ton lenen, kan de starter in Noord-Holland rekenen op een gemiddelde lening van meer dan drie ton. Wat wel constant is, is dat het gemiddelde hypotheekbedrag per provincie steeg. Ook wanneer er op stedelijk niveau wordt gekeken vallen verschillen te bemerken. In steden als Breda, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Groningen en Leeuwarden werden relatief weinig startersleningen aangevraagd. Dit heeft mogelijk te maken met de prijsstijgingen op de woningmarkt, waardoor het aanbod voor starters kleiner wordt.

Ook doorstromer betaalt meer

Wanneer er gekeken wordt naar andere segmenten op de woningmarkt, valt op dat bijvoorbeeld doorstromers al een stuk meer lenen dan de starters: gemiddeld iets meer dan drie ton. Ook de waarde van de huizen van doorstromers ligt met een gemiddelde prijs van 388.935 euro een stuk hoger. De oververhitting op de woningmarkt is inmiddels over het hoogtepunt heen, maar toch maakte ABN AMRO vorige week bekend dat de gemiddelde huizenprijs dit jaar naar verwachting zes procent duurder worden. Dit is hoger dan het historisch gemiddelde, dat op vijf procent ligt.

Prijsstijging neemt af

Los van deze berichten is er ook hoopvol nieuws voor starters: volgens ABN AMRO ligt het in de lijn der verwachting dat de prijsstijgingen in 2020 onder het historisch gemiddelde duiken: ongeveer met vier procent. Dit neemt niet weg dat het aantal verkochte woningen zal blijven dalen.