Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Verplaatsbare woning oplossing voor het oplopende woningtekort?

Verplaatsbare woning oplossing voor het oplopende woningtekort?
23 nov 2018

Een verplaatsbare woning als oplossing voor het tekort op de woningmarkt: dat is waar Rotterdam in gelooft. De tweede stad van Nederland wil er komend jaar 1.500 tot 3.000 gaan plaatsen. Dat zijn er meer dan de 1.200 in 2017 in heel Nederland, wat aangeeft hoe zeer de stad overtuigt is van deze oplossing voor de problemen voor met name sociale huurders.

Rotterdam op grote schaal aan de slag

Sociale huurders staan jarenlang op de wachtlijst, voordat ze een huis kunnen krijgen. Met name Rotterdam wil daar wat aan veranderen, nu ook de maximale hypotheek vaak niet meer genoeg is om een huis te kopen. De prefab-woningen komen rechtstreeks uit de fabriek en zijn bedoeld voor niet-permanente bouw.

Met name gemeenten en sociale woningbouwverenigingen zijn enthousiast over de huizen. Zij hoeven geen rekening te houden met ingewikkelde juridische procedures en de ‘bouw’ is een stuk sneller klaar. Bovendien is het niet nodig om het bestemmingsplan van locaties te wijzigen. De tijdelijke bouw kan daardoor plaatsvinden op locaties die anders niet meteen geschikt zouden zijn voor nieuwe huizen.

Honderden verplaatsbare huizen in Nederland

Op onder andere Texel zal men 100 verplaatsbare woningen gaan bouwen en ook Purmerend krijgt er de komende tijd 100. Amsterdam krijgt er 240 bij, na de eerste 81 die in Oost al werden gerealiseerd. Rotterdam is daarmee niet de eerste gemeente die er graag mee aan de slag wil. In 2017 werden de woningen al gebouwd in Nijkerk, America, Weert en bijvoorbeeld Panningen in Limburg. Het laat goed zien dat de verplaatsbare woningen misschien een mooie oplossing kunnen vormen voor het huidige tekort. Op die manier moeten meer mensen de kans krijgen om een eigen huis te betrekken. Toch lijken hoogleraren Woningmarkt niet onverdeeld enthousiast. Zij wijzen er bijvoorbeeld op dat het tijdelijke karakter uiteindelijk permanent wordt, waardoor we hier nu al kritisch op moeten zijn.