Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde: hoe werkt dat?

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde: hoe werkt dat?
21 nov 2018

Niet tevreden met de vastgestelde WOZ-waarde in 2019? Het gaat om de waarde van het huis op peildatum 1 januari 2018. De gemeente gebruikt een taxatie van een huis of vergelijkbaar object. Een computermodel maakt vervolgens berekeningen voor alle huizen, waardoor daar afwijkingen in kunnen ontstaan. Het is belangrijk om binnen 6 weken na de ontvangst van de beschikking officieel bezwaar te maken.

WOZ-waarde: wat is dat?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde die de gemeente vaststelt voor een woning. Het is vervolgens de basis voor een aantal belastingen, waaronder de onroerendzaakbelasting (OZB). Een hogere WOZ-waarde betekent een hogere aanslag voor die belasting, net als een hoger te betalen bedrag als eigenwoningforfait.

Tegenover de nadelen van een hoge WOZ-waarde staat ook een mogelijk voordeel. Huiseigenaren die geen NHG-hypotheek hebben betalen een hypotheekrente op basis van de verhouding tussen de schuld en de waarde van het huis. Als de schuld afneemt (door aflossingen) en de waarde van het huis stijgt (door oplopen van de WOZ-waarde) verbetert die verhouding. De betere verhouding kan leiden tot een lagere rente, waardoor de maandlasten uiteindelijk ook lager uitvallen.

Bezwaar maken: wat levert het op?

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in 2019? Dat kan een lucratieve keuze zijn. Als het lukt om bezwaar te maken en de waarde wordt aangepast betekent dit een lager eigenwoningforfait en lagere gemeentelijke belastingen. Met name bij duurdere huizen kan een verschil van een half procent of een procent grote verschillen betekenen, waardoor dit de moeite waard is.

Maak binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking bezwaar tegen de WOZ-waarde. Geef in een schriftelijk bezwaar aan om welke woning het gaat en waarom u bezwaar maakt. Houd er rekening mee dat de gemeente de rest van het kalenderjaar de tijd heeft om daar weer op te reageren.