Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Te weinig huizen: 9 jaar op de wachtlijst voor een huurhuis

Te weinig huizen: 9 jaar op de wachtlijst voor een huurhuis
19 nov 2018

Starters en anderen die wachten op een sociale huurwoning moeten daar gemiddeld 9 jaar geduld voor hebben. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van WoningNet, een platform dat veel sociale huurders aan een huis helpt. Starters die bij gebrek aan mogelijkheden om te kopen besluiten te gaan huren komen daardoor vaak van een koude kermis thuis.

Niet genoeg huizen

Er zijn simpelweg niet genoeg huizen voor iedereen die wil kopen of huren. Het simpelweg afwegen van de voordelen en nadelen daarvan is daarom niet meer voldoende. In plaats daarvan zullen huizenzoekers veel geduld moeten hebben als ze een sociale huurwoning zoeken. Een ander deel kan proberen meer inkomen en eigen middelen te verzamelen, om toch een huis te kunnen kopen.

Woningcorporaties en bouwbedrijven geven aan dat de plannen er liggen om 34.000 sociale huurwoningen per jaar te bouwen, maar dat het door allerlei restricties niet lukt om die te realiseren. Er zijn te weinig bouwlocaties beschikbaar en de corporaties moeten veel belastingen betalen. Daardoor komen ze onvoldoende toe aan de ontwikkeling van nieuwe woningen, terwijl daar aan de andere kant juist heel veel vraag naar is.

Tot 29 jaar inschrijving

Gemiddeld genomen staan huurders 9 jaar op de wachtlijst, voordat ze de kans krijgen om een huis te betrekken. Er zijn echter uitschieters naar boven, zoals in Wormer. In die gemeente staan huizenzoekers gemiddeld 29 jaar op de wachtlijst, voordat er een woning beschikbaar komt waar zij gebruik van kunnen maken. Verschillende partijen zijn het erover eens dat dit zo niet langer kan. Het ministerie heeft plannen gemaakt om 31.000 huizen per jaar te gaan realiseren. Of dat zal lukken moeten we afwachten, maar feit lijkt dat de woningmarkt nu te hoog is opgelopen en dat daar iets aan moet gebeuren.