Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters in de problemen op woningmarkt: NVM erkent de problemen

Starters in de problemen op woningmarkt: NVM erkent de problemen
16 nov 2018

Starters zitten in de problemen op de woningmarkt. Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelt dat nu. "Vorig jaar zei ik tegen starters dat er genoeg te koop is, als ze bereid zijn om in de randen van de steden te gaan wonen. Dat zeg ik niet meer. Nu moeten ze naar de randen van Nederland", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Maximale hypotheek voor starters niet genoeg

Volgens de NVM lukt het zelfs met een starterslening niet of nauwelijks meer om een huis te kopen. Als ze hun maximale hypotheek berekenen komen ze vaak bedrogen uit. Er blijkt veel minder mogelijk te zijn dan wat ze nodig zouden hebben om een huis te kunnen kopen. En dan gaat het volgens de NVM om een eenvoudig huis, zonder extra’s of luxe.

Starters die nog dromen van een mooi huis met veel ruimte moeten dat volgens de makelaarsvereniging helemaal uit hun hoofd zetten. Dat is alleen nog mogelijk met ouders die kunnen bijdragen. Wat dat betreft lijkt het erop dat starters het de komende tijd moeilijk zullen houden, als ze geen hulp kunnen krijgen van iemand uit de omgeving.

Geen oplossing op de korte termijn

De NVM verwacht dat de prijzen van huizen de komende jaren nog flink zullen stijgen. Voor volgend jaar wordt er een stijging van 8 tot 10 procent verwacht, waardoor huizen opnieuw een stuk duurder zullen worden. Volgens de NVM heeft dit vooral te maken met het totale gebrek aan nieuwe woningen. Pas als er meer huizen gebouwd gaan worden kunnen ook starters weer gaan denken aan het kopen van een huis. Tot die tijd zullen zij vooral geluk moeten hebben. Er lijkt geen strategie voor hen te bestaan om een slimme zet te doen, in deze huidige moeilijke woning- en hypotheekmarkt.