Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Familiehypotheek biedt uitkomst bij stijgende huizenprijzen en strenge hypotheeknormen

Familiehypotheek biedt uitkomst bij stijgende huizenprijzen en strenge hypotheeknormen
14 nov 2018

De familiehypotheek lijkt uitkomst te bieden bij stijgende huizenprijzen. Nu het steeds duurder wordt om een huis te kopen lukt het niet iedereen meer om daar een hypotheek voor af te sluiten. Bovendien lopen de maandlasten makkelijk hoog op. Een familiehypotheek kan voor de beide situaties uitkomst bieden, waarbij zowel ouders als kinderen daarvan kunnen profiteren.

Belastingdienst en de voorwaarden

De familiehypotheek ontstaat zodra ouders geld uitlenen aan hun kinderen. Die kinderen betalen daarover rente, die de ouders en kinderen onderling kunnen afspreken. Over die rente ontvangen ze hypotheekrenteaftrek, net als wanneer ze de maximale hypotheek berekenen en bij de bank geld lenen. De ouders ontvangen met de rente een mooi rendement op hun spaargeld, waarvan ze een deel terug mogen schenken aan de kinderen.

Het voordeel is dat de kinderen lagere maandlasten betalen, als ouders een deel van de rente aan hen terugschenken. De fiscus betaalt op die manier mee aan het rendement dat er voor zowel de ouders als voor de kinderen ontstaat. Het is een voordelige methode om een hypotheek mogelijk te maken, met spaargeld van de ouders. Uiteraard stelt de Belastingdienst een aantal voorwaarden. Het moet gaan om een annuïtaire lening met aflossingen, die maximaal 30 jaar loopt. Bovendien moet de rente marktconform zijn, waarmee de Belastingdienst hoge rentes wil voorkomen.

Gunstig voor ouders en kinderen

De familiehypotheek is gunstig voor ouders en kinderen. Zij proberen er samen voor te zorgen dat ze een hypotheek mogelijk maken, als de bank daarvoor geen mogelijkheden biedt. Ouders kunnen er een mooi bedrag aan rente mee verdienen, terwijl de anderen niet te veel rente betalen. Op die manier is het voor de beide partijen gunstig. Het is daarmee buiten de bank om mogelijk om een familiehypotheek af te sluiten, zodat kinderen toch een huis kunnen kopen.