Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Toezichthouders twijfelen aan nieuwe leennormen huizenkopers

Toezichthouders twijfelen aan nieuwe leennormen huizenkopers
12 nov 2018

Toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn niet blij met de aankondiging van nieuwe leenmogelijkheden voor huizenkopers. Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de mogelijkheden binnenkort zullen verbeteren, omdat de economie de komende jaren verder zal groeien.

Zorgen bij de DNB en AFM

Zowel DNB als de AFM zijn van mening dat de leennormen de collectieve schuld in Nederland weer verder zullen vergroten. Die is op dit moment al een van de hoogsten ter wereld, maar zou door de nieuwe plannen niet bepaald gaan dalen. Als de maximale hypotheek weer hoger uitvalt kunnen meer mensen lenen, en kunnen die mensen bovendien meer lenen. Daardoor zal de totale schuld op twee manieren stijgen, iets waar de beide toezichthouders niet blij mee zijn.

Ze zien liever dat meer mensen een groter deel van hun hypotheek aflossen. Op die manier daalt de schuld, waardoor de Nederlandse hypotheekmarkt minder kwetsbaar wordt. De afgelopen crisis heeft volgens hen laten zien dat financiële problemen er makkelijk toe kunnen leiden dat hypotheken onder water komen te staan. De problemen voor huiseigenaren zijn dan vaak niet te overzien.

Tweede inkomen telt meer mee

Het kabinet en het Nibud zijn echter van mening dat er juist weinig zal gaan veranderen. Zij willen meer mogelijkheden bieden op basis van de economische groei die er wordt verwacht. De economie zal waarschijnlijk met 2,9 procent groeien. Die groei maakt het mogelijk om meer hypotheek aan te bieden. Een grotere groep huizenkopers krijgt daarmee de kans om een huis te kopen, omdat er simpelweg meer inkomen beschikbaar is. Dat hoeft op die manier niet te betekenen dat er meer risico bij komt kijken, omdat ook de banken daar niet blij mee zouden zijn.