Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Krapper dan krap: nog nauwelijks huizen op woningmarkt

Krapper dan krap: nog nauwelijks huizen op woningmarkt
9 nov 2018

De woningmarkt was al krap, maar het lijkt nog krapper te kunnen. Een hypotheek voor starters is lastig, maar zelfs als ze die krijgen is er geen huis beschikbaar om te kopen. Zowel bij starters, doorstromers als senioren op de woningmarkt nemen de verkopen af, omdat er simpelweg te weinig aanbod beschikbaar is.

Aanbod daalt verder

Het aanbod neemt flink af, waardoor er weinig huizen worden verkocht. Volgens het Kadaster werden er in september van dit jaar 20,3 procent minder huizen verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bovendien werden er 11 procent minder hypotheken verstrekt.

Dat lijkt te maken te hebben met het beperkte aanbod op de woningmarkt. Huizenkopers die hun maximale hypotheek berekenen kunnen moeilijk huizen vinden die aan hun wensen voldoen. Het aanbod is klein, waardoor er veel kopers zijn als er een huis beschikbaar komt. Dat is prettig voor de verkoper, maar maakt het voor met name starters moeilijk om er tussen te komen.

Starters de dupe van woningmarkt

Met name starters hebben het moeilijk, zo blijkt verder uit te gegevens van het Kadaster. Onder ouderen worden er 14,5 procent minder woningen verkocht. Onder de groep van 35 tot 45 jaar is er sprake van een daling van 20,2 procent. Bij de starters gaat het om een daling van 23,8 procent, waarmee zij het hardst geraakt worden.

Zij hebben grote moeite om een voldoende hoge hypotheek te krijgen. Tegelijkertijd stijgen de prijzen, omdat verkopers weten dat er veel vraag is bij een beperkt aanbod. Het leidt tot hoge prijzen voor huizen, die steeds minder mensen kunnen betalen. Toch lijkt de vraag nog sterk genoeg, om de hoge prijzen en het beperkte aanbod voorlopig in stand te kunnen houden.