Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nibud adviseert leennormen studieschuld strikt te houden

Nibud adviseert leennormen studieschuld strikt te houden
7 nov 2018

Een hypotheek met een studieschuld: het valt vaak niet mee. Starters die hebben gestudeerd en een schuld hebben opgebouwd kunnen maar moeilijk een eigen woning kopen. Toch heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aangegeven de leennormen op advies van het Nibud niet te gaan wijzigen.

Maandlasten zijn leidend

Studentenorganisaties klagen al langer over het effect van de studieschuld op de mogelijkheden om als starter een hypotheek af te sluiten. En dat heeft vooral te maken met de manier waarop de normen worden toegepast. Hoeveel iemand mag lenen hangt af van de maandlasten voor de studieschuld, in plaats van de hoogte van de (resterende) lening. Een starter die de studieschuld bijna heeft afgelost kan daardoor net zo weinig hypotheek krijgen als een oud-student die net begint met aflossen.

De maximale hypotheek voor starters met een studieschuld vaak valt flink tegen, waardoor het niet lukt om een eigen huis te kopen. Het Nibud adviseert minister Ollongren om hier niets aan te veranderen. Ze heeft dit advies overgenomen, waardoor het de komende tijd lastig zal blijven om als oud-student en starter een hypotheek af te sluiten.

Maatwerk bij studielening

Wel geeft het Nibud aan dat het belangrijk is om altijd goed naar de specifieke situatie te kijken. In sommige gevallen is er maatwerk nodig, omdat de leennormen tot lastige situaties kunnen leiden. De minister heeft dat advies overgenomen en biedt de geldverstrekkers ruimte om maatwerk toe te passen.

Of dat in de praktijk betekent dat banken actief op zoek zullen gaan naar mogelijkheden valt te bezien. De kans bestaat dat starters het met een studieschuld moeilijk blijven houden, op het moment dat zij een hypotheek willen afsluiten. De leennormen blijven voorlopig gelijk en werken in ieder geval niet mee.