Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nationale Hypotheek Garantie vanaf 1 januari goedkoper

Nationale Hypotheek Garantie vanaf 1 januari goedkoper
5 nov 2018

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt vanaf 1 januari 2019 goedkoper. De premie die huizenkopers moeten betalen om er gebruik van te maken gaat omlaag. Dat heeft het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) besloten, met goedkeuring van de minister van Binnenlandse Zaken. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de NHG.

0,9 procent van het hypotheekbedrag

Jarenlang kostte de NHG 1 procent van de hypotheeksom. Onder andere de Vereniging Eigen Huis stelde de laatste jaren dat die premie te hoog was, omdat het fonds meer geld zou binnenkrijgen dan het gemiddeld genomen uitkeert bij problemen. Dat lijkt inderdaad het geval te zijn en daarom heeft men besloten om de premie te verlagen. Vanaf 1 januari 2019 betalen huizenkopers nog 0,9 procent van de hypotheeksom aan premie.

Bij een hypotheek van 290.000 euro bedragen de kosten daardoor nog 2.610 euro, daar waar dat dit jaar nog 2.900 euro is. De kosten gaan daarmee omlaag, waardoor de hypotheek met NHG voor nog meer mensen beschikbaar moet worden. De Nationale Hypotheek Garantie is er uiteindelijk immers voor bedoeld om meer mensen de kans te bieden een eigen huis te kopen.

Vereniging Eigen Huis blij met de verlaging

Onder andere de Vereniging Eigen Huis is blij met de verlaging. Die organisatie maakt zich hard voor de belangen van huizenkopers. Volgens de vereniging zijn de fondsen de laatste jaren flink opgelopen. Er komen gelukkig weinig mensen in betalingsproblemen, waardoor de NHG weinig hoeft uit te keren. Aan de andere kant bleef er wel relatief veel premie binnenkomen, waaraan nu een aanpassing wordt gedaan. De lagere kosten voor de NHG moet er voor een deel van de huizenkopers voor gaan zorgen dat zij net wel de mogelijkheid zullen hebben om een eigen huis te kopen.