Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Gasaansluiting niet meer verplicht voor nieuwe huizen

Gasaansluiting niet meer verplicht voor nieuwe huizen
2 nov 2018

De gasaansluiting is niet meer verplicht voor nieuwe huizen. Dat blijkt uit een wetswijziging die minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is een eerste stap om Nederland verder van het gas af te krijgen, maar milieuorganisaties zijn daarmee nog niet tevreden.

Alternatieven voor gas in nieuwbouw

Volgens die organisaties zijn er allerlei alternatieven voor gas beschikbaar. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk om de gasaansluiting te vervangen voor een warmtepomp. In combinatie met zonnepanelen kan die de maandlasten flink omlaag brengen, terwijl het tegelijkertijd een stuk beter is voor het milieu. De installatie is voor bouwbedrijven echter duurder om te implementeren, waardoor de kans groot is dat zij gebruik blijven maken van het gas.

Als nieuwbouwhuizen standaard geen gas meer krijgen kunnen huizenkopers een hypotheek berekenen voor een huis met moderne technologieën. Door de verplichte aansluiting weg te nemen hoeft er niets te veranderen, omdat huizenbouwers nog steeds een gasaansluiting mogen plaatsen. Ze hebben alleen niet meer de verplichting om dit te doen. De kans bestaat dat er in de praktijk niet of nauwelijks iets zal veranderen aan de manier waarop huizen gebouwd worden.

Gestage verandering bij bouwers

Een nieuwbouwhuis wordt stapje voor stapje moderner, maar het gaat de milieuorganisaties niet snel genoeg. Zij zien graag zoveel mogelijk mensen overstappen op een warmtepomp en zonnepanelen. Daarnaast is ook stadsverwarming bij hen populair, om er vanuit een gezamenlijke bron voor te zorgen dat er geen gas meer nodig is. Op die manier moet Nederland wat hen betreft van het gas af. Wat het voor de praktijk zal gaan betekenen dat de gasaansluiting niet meer verplicht is valt op dit moment lastig in te schatten. Dept lijkt wel dat de overheid langzaamaan stappen zet, waardoor ook de bouwsector mee moet in de ontwikkeling richting alternatieven.