Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

‘Gezinnen moeten appartement als woonruimte accepteren’

‘Gezinnen moeten appartement als woonruimte accepteren’
31 okt 2018

De woningmarkt verandert, en dat is iets waar huizenkopers aan moeten wennen. Dat stellen onder andere planologen, die de toekomst en het tekort aan huizen inschatten. Daar waar starters nu een appartement kopen en daarna verhuizen naar een rijtjeshuis met een tuin is de kans groot dat dit niet meer vanzelfsprekend zal zijn.

Oplossing voor de woningnood

Hoogbouw lijkt de oplossing voor de woningnood. Op die manier kunnen er meer huizen gebouwd worden, om het tekort af te laten nemen. Hoogbouw lijkt de toekomst te hebben, waardoor meer mensen een appartement zullen moeten accepteren. Met name starters staan vaak positief tegenover appartementen, maar dat geldt niet voor veel gezinnen die wachten op een rijtjeshuis met een tuin.

Lang werd gedacht dat de lage hypotheekrente de belangrijkste aanjager was van de gekte op de huizenmarkt. Nu lijkt het erop dat de vraag simpelweg veel hoger is dan het aanbod. Pas als er meer huizen gebouwd worden dan er gevraagd worden zullen de prijzen weer stabiliseren. Gezien de enorme vraag zal dat de komende jaren niet gebeuren. Huizenkopers die hun maximale hypotheek berekenen kunnen dat dus het best doen voor een appartement.

Appartement voor starters en gezinnen

Appartementen waren er altijd vooral voor starters en voor ouderen. De planologen stellen dat ook gezinnen aan het idee moeten wennen dat ze uiteindelijk in een appartement zullen wonen. Een rijtjeshuis met een tuin is niet meer vanzelfsprekend, als het tekort aan woningen in de toekomst aan blijft houden. De enige oplossing is dan hoogbouw, waardoor het niet meer lukt om iedereen op de grond een woning aan te bieden. De woningmarkt zal daardoor ingrijpend veranderen. Met name de gebieden rondom de stations en andere populaire gebieden in de steden zijn in trek, omdat de huizenbouwers daar flink de hoogte in kunnen.