Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Probleem met 10 procent van aflossingsvrije hypotheken

Probleem met 10 procent van aflossingsvrije hypotheken
29 okt 2018

Aan het eind van de looptijd kunnen er problemen ontstaan met 10 procent van de aflossingsvrije hypotheken. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis op basis van eigen onderzoek. Dat deel van de huiseigenaren met deze hypotheek kan die waarschijnlijk niet opnieuw financieren, waardoor aflossen of het huis verkopen de enige oplossingen zijn.

Op tijd ingrijpen om verkoop te voorkomen

De belangenorganisatie wil huiseigenaren wakker schudden en de banken aansporen om nog meer informatie te verstrekken aan hun klanten. De aflossingsvrije hypotheek was in de jaren ’90 een populaire hypotheekvorm. Een van de nadelen van deze hypotheekvorm is dat aflossen standaard geen onderdeel uitmaakt van het maandbedrag. Dat lijkt op het eerste gezicht heel voordelig, maar vraagt aan het eind van de looptijd om een herfinanciering of het ineens aflossen van het volledige hypotheekbedrag.

Huiseigenaren die een aflossingsvrije hypotheek hebben kunnen hun maximale hypotheek berekenen op basis van de nieuwe normen. Naar verwachten zal zo’n 10 procent van de huiseigenaren met zo’n hypotheek niet opnieuw een lening voor dat bedrag kunnen afsluiten. Hun pensioeninkomen is te laag, op basis van de nieuwe en strenge normen die de banken moeten hanteren.

200.000 woningeigenaren in de problemen

Als inderdaad blijkt dat 10 procent van de aflossingsvrije hypotheken tot problemen zal leiden gaat dat om 200.000 woningeigenaren. Dat is een flinke groep, waarvan de huizen verkocht zullen moeten worden als ze het bedrag niet in één keer kunnen aflossen. Het is volgens de Vereniging Eigen Huis van groot belang dat deze huiseigenaren zo snel mogelijk te horen krijgen wat er voor hen aan de hand is. Aan hen vraagt de vereniging om kritisch naar hun hypotheek te kijken of daarover contact op te nemen met een adviseur. Die kan de situatie in kaart brengen en op basis daarvan adviseren in de te nemen stappen.