Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek oversluiten: beweging op de hypotheekmarkt

Hypotheek oversluiten: beweging op de hypotheekmarkt
26 okt 2018

De hypotheek oversluiten is populair. Oversluiters zijn goed voor verreweg de grootste toename op de hypotheekmarkt, ten opzichte van het aantal starters dat juist afneemt. Veel minder starters hebben de mogelijkheid om een huis te kopen, waardoor ze geen hypotheek nodig hebben. Hypotheekadviseurs krijgen vooral aanvragen van huizenbezitters die hun contract willen oversluiten.

Oversluiters zorgen voor groei

In het vorige kwartaal werden er 36 procent meer hypotheken overgesloten dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat leidde tot een totale groei van 8,4 procent van de markt, mede omdat het aantal starters dat een hypotheek afsloot met 11 procent afnam.

Oversluiters kunnen soms flink besparen op hun hypotheek, zelfs ondanks een eventuele boeterente die zij betalen. Dat heeft te maken met de huidige lage rentestand, waardoor het interessant kan zijn om een ander hypotheekcontract af te sluiten. Een besparing van een paar procent punt kan leiden tot lagere maandlasten. Hypotheekadviseurs helpen de verschillende verstrekkers te vergelijken. Daarnaast kan het zelfs bij de eigen bank de moeite waard zijn om een vergelijking te maken. In sommige gevallen lukt het om een flink lagere rente af te spreken, waardoor er zelfs na de boeterente een besparing overblijft.

Weinig starters: woningtekort en hoge prijzen

Het aantal starters dat een huis kan kopen neemt snel af. Dat komt vooral door de hoge prijzen op dit moment. Die maken het soms onmogelijk om een huis te kopen met een hypotheek, waardoor het bij adviseurs rustige tijden zijn. Het is voor hen prettig dat oversluiters de adviseur wel weten te vinden, om hun hypotheek aan te passen. Door over te sluiten bij de eigen bank of naar een andere bank kunnen zij geld besparen, terwijl de markt voor hypotheken in beweging blijft. Een hypotheek oversluiten helpt daarmee de ontwikkeling op de woningmarkt, om te voorkomen dat die door de hoge prijzen afremt of zelfs tot stilstand komt.