Starterslening nieuws

Huren boven de 700 euro te duur in vergelijking tot huis kopen

wo 13 jun 2018

Veel Nederlanders vinden 700 euro huur per maand te veel. Ze vinden de bedragen in de vrije sector te hoog, vooral in vergelijking tot de maandlasten bij het kopen van een huis. Schaarste op zowel de huur- als de koopmarkt lijkt de prijzen de komende jaren echter vooral verder op te gaan drijven, waardoor de huren sneller richting de 1.000 euro per maand oplopen.

Kopen of huren: een makkelijke keuze

De keuze tussen kopen of huren is voor steeds meer mensen een gemakkelijke, vooral als het gaat om de financiële positie. Kopen is vaak voordeliger dan huren, vooral nu de huren steeds verder oplopen. Aan de andere kant vraagt kopen om meer eigen geld dan voorheen, waardoor het lastig is om de aankoop in eerste instantie rond te krijgen. Wat dat betreft klagen veel mensen over de hoge huren, maar hebben ze met de maximale hypotheek helaas niet voldoende mogelijkheden om een eigen huis te kopen.

Pararius trok een tijd geleden al aan de bel om aan te geven dat het tekort op de huurmarkt snel oploopt. Er is momenteel al sprake van 75.000 tot 100.000 woningen te kort. Dat aantal zal verder oplopen, waardoor het risico groot is dat de gemiddelde huurprijs verder oploopt naar de 1.000 euro per maand.

Te weinig huurwoningen beschikbaar

Er zijn te weinig huurwoningen beschikbaar in de vrije sector, vooral nu het voor meer en meer mensen moeilijker wordt om een eerste huis te kopen. De hoge prijzen en strenge leennormen leiden ertoe dat de maximale hypotheek vaak niet meer voldoende is. De keuze tussen huren of kopen wordt daarmee een verplichte voor een huurwoning. De hoge huur an 700 - 1.000 euro per maand maakt het vervolgens lastig om te sparen voor een eigen huis. Op die manier komen veel mensen tussen wal en ’t schip terecht, een positie waar ze niet gemakkelijk meer uitkomen


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen