Starterslening nieuws

Spannen makelaars samen in het opdrijven van de prijzen?

wo 6 jun 2018

Zorgen makelaars er samen voor dat de stijging van de huizenprijzen verder oploopt? In 2018 en in 2019, zodat zij een hogere procentuele courtage op kunnen strijken? Daar lijkt het volgens steeds meer kopers op, vooral in de grote steden. Daar zullen de prijzen naar verwachting verder doorstijgen, iets waar zowel verkopers als makelaars van kunnen profiteren.

Ontwikkeling van de huizenprijzen en -markt

Er is met name in de grote steden sprake van grote krapte op de woningmarkt. Er zijn vaak veel gegadigden, waarvan er soms tientallen een bod uitbrengen. Het AD sprak huizenkopers die te horen kregen van een makelaar dat ze nog 20.000 euro meer zouden moeten bieden om meer kans te maken. Belangrijke extra uitgaven, bovenop de advieskosten en de aankoopkosten.

En een belangrijke kans voor de makelaar om de courtage een paar honderd euro hoger uit te laten vallen. Om die reden verdenken steeds meer kopers hen ervan dat ze de huizenprijzen meer laten stijgen dan nodig, nu in 2018 en naar verwachting ook volgend jaar in 2019.

Beroepsethiek van makelaars

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verweert zich door te wijzen op de belangrijke beroepsethiek. Als er sprake is van meerdere kopers die tegen elkaar opbieden dient er altijd sprake te zijn van een transparant proces. Alleen op die manier is het toegestaan. Bovendien hebben zowel de NVM als de VBO als brancheorganisaties een eigen tuchtcollege.

Indien kopers klachten hebben over de procedure kunnen ze zich daartoe wenden, om mogelijk hun gelijk te halen als ze zijn benadeeld. Toch lijkt het erop dat de praktijk in met name de grote steden soms anders werkt dan wat de theorie de verschillende makelaars voorschrijft.


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen