Starterslening nieuws

NVM verwacht dat ‘perfecte storm’ op woningmarkt nog aanhoudt

vr 11 mei 2018

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waarschuwt voor de huidige situatie op de woningmarkt. Er is sprake van een groot tekort aan te koop staande woningen. De verwachting is bovendien dat die situatie er de komende jaren niet beter op zal worden. Met name in de Randstad en in de grote steden is het haast onmogelijk geworden om een eigen woning te kopen.

Aantal verkochte woningen flink gedaald

Het aantal verkopen is flink gedaald, omdat er te weinig aanbod beschikbaar is. De maximale hypotheek is voor lang niet iedereen het probleem. Het gaat erom dat er haast geen woningen beschikbaar zijn. En als er al een woning te koop komt wordt er vaak boven de vraagprijs geboden, waardoor starters alleen met de hulp van een starterslening een bod zouden kunnen doen.

Wat dat betreft ziet het er slecht uit op de woningmarkt voor wie nu een eerste huis wil kopen. Het gaat zelfs zo ver dat de NVM had verwacht dat er makelaars failliet zouden gaan in met name Amsterdam. Dat is niet gebeurd, volgens de vereniging omdat makelaars nu vooral diensten aanbieden voor mensen die een woning zoeken.

Weinig perspectief voor starters

Er is weinig perspectief voor starters, omdat de verwachting is dat de problemen nog wel even aanhouden. Momenteel staan er zo’n 51.000 woningen te koop, terwijl dat er volgens de NVM 200.000 zouden moeten zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Het betekent in de praktijk dat het aantal woningen veel te laag ligt. Met de verwachting dat dit ondanks de nieuwbouwplannen nog wel even zal duren is de kans groot dat veel starters voorlopig niets kunnen kopen. Zij zullen vanwege het tekort moeten gaan huren of dat nog wat langer moeten blijven doen.


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen