Starterslening nieuws

Beperkte kennis consumenten over stressbestendigheid van hypotheek

wo 11 apr 2018

De kennis bij consumenten over de stressbestendigheid van hun hypotheek blijkt beperkt. En dat lijkt op dit moment nog geen probleem, maar dat kan in de toekomst gaan veranderen. Zodra er een einde komt aan de historisch lage hypotheekrente kunnen de kosten voor veel mensen oplopen, waardoor het verstandig is om daar nu al rekening mee te houden.

Rente kan weer gaan oplopen

De rente bedraagt voor veel mensen nu slechts 2 procent per jaar, waarmee de hypotheek stukken goedkoper is dan een aantal jaren geleden. De maandlasten zijn daardoor beperkt, vooral wanneer er sprake is van relatief veel rentebetalingen in relatie tot de aflossingen. Dat kan echter veranderen, als de rente weer oploopt naar bijvoorbeeld 5 procent per jaar.

Dat lijkt nu voor veel mensen ondenkbaar, maar het was de gemiddelde rente waar 8 jaar geleden nog sprake van was. Vooral mensen met een variabele rente houden al rekening met een mogelijke stijging, terwijl ook iedereen bij wie de rentevaste periode afloopt dat zou moeten doen. Op die manier hoeft de stressbestendigheid van de hypotheek geen probleem te vormen, wat tot rust leidt op de woningmarkt.

Betaalbaarheid en de stressbestendigheid

De betaalbaarheid van de hypotheek nu en in de toekomst valt goed te testen. Door nu alvast rekening te houden met een hypotheekrente van 3, 4 of zelfs 5 procent valt er iets te zeggen over de stressbestendigheid. Als het met die rente nog lukt om de hypotheek te betalen hoeft de toekomst geen probleem te zijn. Veel banken kijken daar op dit moment al kritisch naar, maar ook de mensen die hun hypotheek al eerder afsloten zouden daar rekening mee moeten houden. Op die manier hoeft een rentestijging niet tot problemen te leiden, wat anders wel het geval kan zijn.


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen