Starterslening nieuws

Stressbestendigheid hypotheek voor veel mensen onbekend terrein

wo 11 apr 2018

Het blijkt dat weinig mensen zich bewust zijn van de stressbestendigheid van hun eigen hypotheek. Dankzij de historisch lage rente van de afgelopen jaren bedraagt die bij veel hypotheken zo’n 2 procent per jaar. Lang niet iedereen is zich bewust van wat er gebeurt als de rente stijgt naar 3, 4 of zelfs 5 procent.

Veel mensen onbewust van stressbestendigheid

De stressbestendigheid is belangrijk voor de betaalbaarheid van de hypotheek. Lage maandlasten op dit moment zijn natuurlijk prettig, maar die kunnen na verloop van tijd (flink) oplopen. Dat kan bij een variabele rente, maar ook op het moment dat de rentevaste periode afloopt. Het is daarom een goed idee om nu alvast kritisch te kijken naar wat er gebeurt als de rente oploopt naar 3, 4 of zelfs 5 procent per jaar.

Die 5 procent gold 8 jaar geleden nog als gemiddeld, waardoor de kans daarop aanwezig is. Door daar nu al rekening mee te houden krijgt de stressbestendigheid van hypotheken meer aandacht, om niet voor verrassingen te komen te staan.

Mogelijke stijging van de hypotheekrente

Zodra de hypotheekrente stijgt krijgen mensen te maken met andere kosten per maand. De combinatie van aflossingen en rentebetalingen kunnen een groter deel van het maandelijkse budget opslokken, waardoor huiseigenaren andere keuzes zullen moeten maken. Vooral mensen die hun hypotheekrente voor 10 jaar hebben vastgezet krijgen over 5 - 10 jaar te maken met een nieuwe rente. Het lijkt voor hen interessant om goed te kijken naar de stressbestendigheid van hun financiering. Alleen op die manier lukt het die groep om eventuele verrassingen te voorkomen. En om de betaalbaarheid van de hypotheek te garanderen, zowel voor nu als voor in de toekomst.


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen