Starterslening nieuws

Verschillen in resultaten bij berekenen maximale hypotheek verklaard

vr 6 apr 2018

Het berekenen van de maximale hypotheek in verschillende online reken tools kan soms uiteenlopende resultaten opleveren. Dat lijkt vreemd, maar blijkt goed te verklaren. Het heeft te maken met de manier waarop de tools worden ontwikkeld, bijvoorbeeld aan de hand van de rentevaste periode, de hypotheekvorm en de minimale hypotheekrente.

Gegevens in de berekening

De gegevens die de tool gebruikt voor de berekening van de maximale hypotheek bepalen voor een groot deel de uitkomst daarvan. Veel hypotheekaanbieders gaan uit van de annuïteitenhypotheek. Daarnaast bestaan er ook andere hypotheekvormen, waardoor er verschillen kunnen ontstaan. Bovendien is het gebruikelijk om te rekenen met 10 jaar rentevast, terwijl ook daar andere mogelijkheden voor bestaan. Op die manier kunnen er verschillende resultaten volgen, bijvoorbeeld op basis van steeds hetzelfde bruto inkomen. De verschillen in de berekeningen laten zich vaak goed verklaren.

Wij zorgen er met onze tool voor het berekenen van de maximale hypotheek voor dat goed duidelijk is welke gegevens we daarvoor gebruiken. Zodat u niet voor verrassingen komt te staan en je bovendien de mogelijkheid hebt om die gegevens naar wens aan te passen.

Maximale hypotheek met bijkomende kosten

En wilt u zelf de maximale hypotheek berekenen? Zorg er dan voor dat u ook rekening houdt met een aantal bijkomende kosten. Er kan sprake zijn van kosten om de financiering af te sluiten en om een woning te kopen. Waarbij die eerste fiscaal aftrekbaar zijn, maar die tweede dat niet zijn. De kosten verschillen voor een nieuwbouwwoning of een bestaande woning, waardoor het belangrijk is om ook daar goed rekening mee te houden. Alleen op die manier lukt het om een goede berekening te maken van de maximale hypotheek, op basis van onze tool die we daarvoor hebben ontwikkeld.


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen