Starterslening nieuws

3 tips om een ongezonde hypotheek voor de eigen woning te voorkomen

vr 9 mrt 2018

Een aantal handige tips blijkt goed geschikt om een ongezonde hypotheek te voorkomen. Om er nu en in de toekomst voor te zorgen dat de hypotheek past bij de eigen situatie. Met een duidelijke hypotheekofferte, een rente die vaststaat en bijvoorbeeld rentekorting dankzij een betaalrekening. We zetten nog 3 handige tips voor een gezonde hypotheek op een rij.

Flexibel of vast inkomen en het bouwdepot

Met het oog op de hypotheek en de hypotheekofferte is het bijvoorbeeld belangrijk om uit te gaan van een vast of flexibel inkomen. En de invloed daarvan op de mogelijkheden en de maandlasten. Een hypotheekadviseur kan daarbij helpen en duidelijkheid verschaffen. Dat voorkomt dat zich vervelende verrassingen voordoen, waardoor de stabiliteit en rust toeneemt. Bovendien is het de moeite waard om bij een nieuwbouwwoning kritisch te kijken naar de mogelijkheden met een bouwdepot. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de te betalen rente gelijk is aan de te ontvangen rente. Op die manier is het bouwdepot relatief voordelig beschikbaar, om daar geen omkijken naar te hebben. De handige tips zorgen voor een financieel gezonde hypotheek, zowel tijdens de bouwfase bij nieuwbouw als tijdens het wonen en aflossing van de financiering.

Aflossen zonder boeterente

Dat aflossen gebeurt verplicht en automatisch om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Door middel van een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek, iets waar de adviseur meer over kan vertellen. Om op basis daarvan uit te leggen wat de mogelijkheden zijn en wat dit betekent voor het verloop van de hypotheek. Bovendien is het binnen de hypotheek mogelijk om boetevrij extra aflossingen te doen. Het bedrag waarmee dat kan is afhankelijk van het percentage dat de bank afspreekt met de klant. Er is doorgaans sprake van 10 - 20 procent, ten opzichte van de oorspronkelijke hypotheeksom. Des te hoger dit percentage, des te kleiner het risico om bij extra aflossingen te maken te krijgen met een boeterente. Vraag een adviseur naar de mogelijkheden. Die kan helpen de maximale hypotheek te berekenen en verder uitleggen over de handige tips die helpen een ongezonde hypotheek te voorkomen.


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen