Starterslening nieuws

Problemen dreigen voor ouderen met aflossingsvrije hypotheek

wo 7 mrt 2018

Ouderen met een aflossingsvrije hypotheek kunnen mogelijk in de problemen komen. Zij houden er volgens onderzoek door EenVandaag en de ouderenbond onvoldoende rekening mee dat de hypotheek uiteindelijk wel afgelost moet worden. Ouderen met een relatief laag pensioen lopen zelfs het risico op de gedwongen verkoop van hun woning.

Niet gedwongen verhuizen

Henk Bijboer van de PvdA heeft Kamervragen gesteld aan minister Wopke Hoekstra. Het kamerlid wil op die manier voorkomen dat ouderen uiteindelijk met grote problemen te maken krijgen, terwijl ze daar nu al iets aan hadden kunnen doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om extra aflossingen te doen op de aflossingsvrije hypotheek. Op die manier is het mogelijk om de hypotheeklast alvast omlaag te brengen. Dat maakt het op de einddatum van de oorspronkelijke hypotheek gemakkelijker om de woning opnieuw te financieren.

Het onderzoek wijst uit dat 40 procent van de ouderen zich niet bewust is van het feit dat ze hiermee te maken krijgen. Die groep moet volgens de PvdA en een aantal andere instellingen meer voorlichting krijgen. Vanuit de overheid, maar ook door de banken aan te sporen om daar een actieve rol in te spelen. Dat kan problemen met de hypotheken voorkomen, zodat er zo min mogelijk gedwongen verkopen plaatsvinden.

Overwaarde in de eigen woning en hypotheek

Veel ouderen hebben onterecht het idee dat ze voldoende overwaarde in de hypotheek hebben opgebouwd. Naast die overwaarde zullen ouderen de huidige hypotheek namelijk opnieuw af moeten sluiten, als ze geen extra middelen beschikbaar hebben om die af te lossen. Daar komt dan bij dat ze geen gebruik kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, waardoor banken kritischer zijn over het bedrag dat die ouderen kunnen lenen.

Oversluiten of opnieuw afsluiten wordt een stuk lastiger, waardoor ouderen in de problemen kunnen komen. Kamervragen en actie door zowel de overheid als door de verschillende banken moet dat helpen te voorkomen.


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen