Starterslening nieuws

Toezichthouder AFM kritisch op razendsnelle hypotheken

ma 5 mrt 2018

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) is kritisch op de razendsnelle hypotheken die sommige verstrekkers aanbieden. Eerder was er bijvoorbeeld de Rabobank met de ‘Hypotheek binnen een week’ en nu is het Florius die communiceert dat het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten binnen één dag. Dat is volgens de AFM niet realistisch en bovendien niet wenselijk.

Aandacht voor de persoonlijke situatie

Het is in plaats daarvan heel belangrijk om veel aandacht te hebben voor de persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat klanten al hun risico’s in kaart kunnen laten brengen, zowel die voor nu als die voor in de toekomst. Daar is tijd voor nodig, net als voor het verzamelen van alle belangrijke stukken bij de Belastingdienst en bijvoorbeeld bij de werkgever. De AFM heeft Florius en andere verstrekkers gevraagd om zich in hun communicatie niet meer zo nadrukkelijk te richten op de snelheid waarmee ze hun diensten kunnen aanbieden. De toezichthouder ziet liever dat het zou gaan om de kwaliteit van het advies en een goede keuze, voor nu en in de toekomst. Op die manier kan worden voorkomen dat klanten overhaast een beslissing nemen, die immers zelden tot een goed resultaat leidt.

Goed advies in plaats van een snelle hypotheek

Het goede advies kan ingaan op de huidige en toekomstige situatie. Waarbij klanten de tijd hebben om er over na te denken. Bijvoorbeeld over de verschillende hypotheekvormen, om na te gaan wat er het best bij hen past. Snellere aflossing door middel van een lineaire hypotheek of een lagere netto maandlast tijdens de eerste jaren, dankzij een annuïtaire hypotheek. Zaken waar mensen zich goed over zouden moeten laten adviseren. Waardoor de hypotheek binnen één dag niet altijd de beste keuze is, en dat zeker niet de centrale boodschap van de communicatie door hypotheekverstrekkers zou moeten zijn.


Meldingen per e-mail

Blijf per e-mail op de hoogte van Startersleningen in jouw gemeente.

Nieuwsbrief ontvangen