Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Startershypotheek met een WAJONG-uitkering

Bijgewerkt op Monday 03 February 2020

Met een Wajong uitkering komt u in principe in aanmerking voor een hypotheek, maar het afsluiten van een hypotheek met een Wajong uitkering is niet altijd even makkelijk. Het zal van uw persoonlijke situatie en de hypotheekverstrekker afhangen of u een hypotheek kan afsluiten én hoe hoog deze hypotheek uitvalt.

Wajong uitkering

Een Wajong uitkering is er voor jonge mensen die voor hun 18e of tijdens hun studie een ziekte of handicap hebben gekregen. Indien zij door toedoen van een ziekte of handicap nooit meer kunnen werken hebben zij recht op Wajong. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van jouw situatie, maar is nooit hoger dan 75% van het minimumloon.

Over de jaren heen hebben er veel veranderingen plaatsgevonden op het gebied van Wajong. Daarom kunnen er verschillende situaties op u van toepassing zijn.

Er zijn verschillende periodes waarin u kunt zijn ingestroomd in de Wajong-uitkering:

  1. Oude Wajong (voor 1 januari 2010)
  2. Wajong 2010 (2010 en 2014)
  3. Wajong 2015 (vanaf 1 januari 2015)

1. Voor 1 januari 2010

Wanneer u al voor 2010 een Wajong uitkering had aangevraagd moest u, in verband met de nieuwe participatiewet uit 2015, opnieuw gekeurd worden tussen 2015 en 2018. Als u destijds opnieuw arbeidsongeschikt bent verklaard heeft u een blijvende Wajong uitkering van maximaal 75% van het minimumloon. Dit wordt geaccepteerd als inkomen door de hypotheekverstrekker.

2. 2010 tot 2014

Wanneer u bent ingestroomd tussen 2010 en 2014 valt u onder de Wajong 2010 (destijds de ‘Nieuwe Wajong’). Bij deze Wajong regeling zijn er drie categorieën.

  1. Inkomensregeling
  2. Werkregeling
  3. Studieregeling

Wanneer u een inkomensregeling heeft mag uw inkomen voor maximaal 75% van het wettelijk minimumloon worden meegenomen voor een hypotheekberekening. Bij een werkregeling mag u inkomen voor maximaal 70% van het minimumloon worden meegenomen. Helaas mag uw inkomen uit een studieregeling niet worden meegenomen voor een hypotheekaanvraag.

3. Vanaf 1 januari 2015

Iedereen die in 2015 of later is ingestroomd heeft een blijvende Wajong uitkering. Deze uitkering is maximaal 75% van het minimumloon. Dit is het inkomen dat u mag meenemen met een hypotheekaanvraag.

Nationale Hypotheek Garantie

De hypotheekgarantie stelt eisen aan welke soorten inkomens wel of niet worden meegeteld. Een uitkering wordt in principe alleen meegeteld als deze voldoende vast is.

Dat wil zeggen dat mensen met een Wajong-uitkering uitsluitend in aanmerking komen voor een hypotheek, indien de Wajong-uitkering voor de rest van hun leven vaststaat. Mensen met een permanente arbeidsongeschiktheidsuitkering zouden bijvoorbeeld wel hun uitkering als inkomen kunnen aanmerken.

Hypotheekverstrekkers en de Wajong-uitkering

Niet alle hypotheekverstrekkers nemen een Wajong-uitkering mee als inkomen wanneer zij u hypotheekaanvraag beoordelen. Bij ABN AMRO, ING, Obvion, Rabobank en Vista Hypotheken kunt u terecht met een Wajong-uitkering.

Als u meer informatie of advies wilt over de mogelijkheden met een Wajong-uitkering kunt u een afspraak maken met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?